Pira Negara sing Ndhukung Biafra?

Nyebar katresnan

Gendéra Biafra

Wiwit perang sipil ing Nigeria antarane 1967 lan 1970, agitasi kanggo Biafra terus dadi masalah utama ing Nigeria.

Wong-wong ing sisih kidul-wétan sing mayoritasé saka bangsa Igbo, rumangsa dipinggirkan, mula terus-terusan agitasi kanggo Republik Biafra. 

Ing 1967 nalika Chukwuemeka Odumegwu Ojukwu ngumumaké Republik Biafra, kang mimpin kanggo perang sipil, sawetara negara ditarik bobot konco seceding bangsa Biafra.

Negara-negara kasebut nuduhake rasa ora seneng lan nyoba nyengkuyung nalika perang sipil kanthi menehi panganan lan senjata.

Dadi ing postingan blog iki, kita bakal ndeleng perang sipil sing kedadeyan ing Nigeria lan negara-negara sing nuduhake dhukungan ing wektu kritis kasebut kanthi cara siji utawa liyane.  

Bangsa Nigeria lan Masalah sing Nuntun Perang Biafran

Inggris njajah Nigeria ing taun 1884, nanging ing taun 1914, ana gabungan saka protektorat lor lan kidul sing nyebabake Nigeria. Negara kasebut mardika ing taun 1960 lan, sajrone pitung taun sawise kamardikan, ngalami perang sipil. 

Sawise negara mardika, lenga ditemokake ing Oloibiri, Bayelsa, sing dadi sumber penghasilan utama negara. Ing wekdal punika, militèr, ingkang kathah-kathahipun tiyang lor, dados kuwasa.

Nanging tinimbang nggunakake asil saka wilayah kanggo pembangunan lan perbaikan wilayah, iku dibuwang lan digunakake kanggo makmur mung sawetara. Mangkono nglirwakake wilayah lan wong sing duwe lenga. 

Akibaté, wilayah wétan Nigeria, dipimpin déning Odumegwu Ojukwu, ngumumake kamardikan saka sisa Nigeria dadi Republik Biafra minangka upaya kanggo misahake. 

Iki ora mudhun apik karo pamaréntah Nigerian ing wektu, kang dipimpin déning Yakubu Gowon, lan mimpin kanggo perang sipil.

Perang iki suwene telung taun lan rampung ing taun 1970, kanthi Nigeria menang perang. Sawise perang sipil, akeh negara digawe kanggo ngrusak gerakan kasebut. 

Sawise pirang-pirang dekade kepungkur, akeh klompok kaya Gerakan kanggo Aktualisasi Negara Biafra (MASSOB) lan Masyarakat Adat Biafra (IPOB) wis munggah kanggo nuntut Republik Biafra.

Iki amarga dheweke pengin luwih bebas kanggo wilayahe lan ngontrol sumber daya alam ing wilayahe, sing dadi tanggung jawabe wong lor.

Negara sing Ndhukung Biafra Sajrone Perang Sipil

Ora nggumunake manawa akeh negara sing ndhukung pamrentah Nigeria kanggo njaga persatuan negara kasebut.

Nanging liyane ndhukung gerakan Biafran. Negara-negara kasebut yaiku Spanyol, China, Prancis, Portugal, Israel, lan Afrika Kidul. Dheweke ndhukung perjuangan Biafra kanggo kamardikan. 

Sajrone perang, negara-negara kasebut mbantu kanthi menehi panganan lan kadhangkala senjata marang Biafra. Ojukwu bisa entuk lenga sing cukup kanggo tuku senjata lan nggawe jaringan kantor ing ngendi tentara bayaran bisa disewa. 

Sayange yen imbangan kekuwatan ora nate milih Igbos utawa kidul-kidul. Iki dituduhake kanthi nolak Perserikatan Bangsa-Bangsa ngakoni Republik Biafra.

Lan ing Desember 1968, Organisasi Persatuan Afrika (OAU), sing saiki dadi Uni Afrika (AU), ngandhani Biafra supaya nyerahake gagasan kamardikan.

Uga maca: Negara Apa sing Nduwe Senjata Nuklir Paling Apik (8 Negara Kuat)

Napa Perjuangan Biafran Ora Bisa Diendheg

Umume para veteran perang ora ngira Republik Biafra bisa pisah saka Nigeria. Senajan wong-wong sing urip ing perang sipil wis tuwa, tatu perang ora bisa mari. Iki amarga akeh wong sing kelangan wong sing ditresnani, lan crita iki diwarisake kanthi turun-temurun. 

Uga, alesan kanggo perang durung ditanggulangi. Rasa marjinalisasi kasebut isih tetep ana ing wilayah kasebut, lan dheweke isih prihatin amarga sumber daya alame digunakake kanggo ngembangake wilayah liyane.

Nanging wilayah kasebut diturunake menyang latar mburi, kaya ing jaman kepungkur. Lan umume wong ing wilayah kasebut urip ing sangisore garis kemiskinan.

Mulane sampeyan bakal weruh masalah kaya militansi, lan push kanggo Biafra kuwat banget. Lan umume klompok militan iki nyebabake pamrentah federal akeh masalah kanthi ngebom pipa minyak kanggo ngrusak ekonomi. 

Ing jaman kepungkur, gagasan yen militan miwiti "perang skala penuh" ing negara kasebut lan ngarahake perusahaan minyak manca ing wilayah Delta Niger minangka salah sawijining alasan sing nyebabake rega emas ireng tekan rekor dhuwur $50 saben. barel ing Desember 2004. 

kesimpulan

Saka postingan blog iki, perang sipil nyebabake marginalisasi wilayah penghasil minyak ing negara kasebut. Lan dheweke kepengin pisah supaya bisa ngatur sumber daya alam sing dipikolehi saka tanahe dhewe.

Lan sajrone perang sipil iki, mung limang negara sing ndhukung Republik Biafra. Lan kalebu Spanyol, China, Prancis, Portugal, Israel, lan Afrika Kidul. 


Nyebar katresnan

Ninggalake Komentar