Top 5 Negara Sosialis Ing Donya

Nyebar katresnan

Gambar iki nuduhake cara kerja sosialisme.

Nalika disebutake negara-negara sosialis, siji sing dadi pikirane yaiku negara duwe alat produksi. Sosialisme minangka ideologi ekonomi sing nandheske kepemilikan kolektif saka sarana produksi tinimbang kepemilikan pribadi. 

Iku adhedhasar premis nggawe masyarakat sing adhedhasar kolaborasi tinimbang kapitalis pasar bebas lan eksploitasi. 

Ing negara sosialis, angel ngembangake ide anyar amarga sistem kasebut ngilangi motivasi kanggo nindakake. Iki amarga ana kepemilikan kolektif sarana produksi. 

Sawetara negara bisa uga dikenal nindakake sosialisme, nanging ora ana sing mung nindakake sosialisme. Uni Soviet sing wis mati minangka siji-sijine negara sing cedhak karo sosialisme sejati. Nanging ing pungkasan negara ambruk.

Dadi ing postingan blog iki, kita bakal ndeleng limang negara sosialis sing nindakake sosialisme lan pro lan kontra sing ana gandhengane karo sistem pemerintahan iki.

Apa Negara Sosialis?

Gambar iki nggambarake transisi ing ideologi ekonomi.

Bisa uga angel ngomong apa negara sosialis amarga tembung kasebut wis digunakake ing macem-macem cara. 

Sosialisme minangka teori politik lan ekonomi sing nyepetake jurang antarane wong sugih lan wong miskin ing sawijining negara. Iki ditindakake kanthi mesthekake yen sarana produksi, distribusi, lan ijol-ijolan barang lan layanan diduweni dening umum lan dudu dening pribadi. 

Sistem iki mesthekake yen bathi dituduhake dening kabeh wong lan ora disimpen dening sawetara wong sugih. 

Negara sosialis bisa dadi apa wae saka progresif nganti konservatif banget. Iki asring gumantung marang pamrentah.

Akeh negara sosialis nggunakake Model Marxis-Leninis digawe dening Uni Soviet. Iki sebabe akeh negara sing diyakini nindakake komunisme. Nanging komunisme minangka wangun sosialisme sing luwih spesifik lan ekstrem sing pengin ngilangi kabeh kepemilikan pribadi. 

Nanging, sosialisme nggawe sistem sing padha tanpa kelas, malah pamrentah bakal sirna kanthi wektu. Negara tanggung jawab kanggo alat produksi, nyuda oposisi borjuis, kontra-revolusi lan promosi kolektivisme Soviet.

Kanggo muddy ing disparities antarane sosialis lan negara komunis, akeh ilmuwan politik pracaya sing ora negara wis tau bisa ngleksanakake murni sosialis utawa komunis pamaréntah amarga padha bound kanggo nyampur munggah ing sawetara titik. 

Iki wis nyebabake sawetara dadi demokratis lan sosialis. Akibaté, negara-negara kasebut duwe pamaréntahan demokratis lan ekonomi sosialis sing produksi lan kasugihan diduweni bebarengan. 

5 Negara sing Nindakake Sosialisme

Ing ngisor iki sawetara negara sing dikenal nindakake sosialisme. Dheweke ora kadhaptar kanthi urutan tartamtu.

1. Korea Lor

Korea Lor minangka salah sawijining negara sosialis ing donya.

Korea Lor minangka salah sawijining negara paling sosialis ing donya. artikel 1 Konstitusi kasebut nyatakake yen negara kasebut minangka negara sosialis sing merdika.

Negara kasebut ngoperasikake negara siji-partai, kanthi Partai Buruh Korea (WPK) minangka siji-sijine partai sing ngurusi pemerintahan.

Ekonomi negara direncanakake lan dikoordinasi dening pemerintah. Iki minangka salah sawijining sawetara papan ing donya sing nduweni ekonomi pasar sosialis sing ketat.

Negara kasebut rangking 39th saka 39 negara ing wilayah Asia-Pasifik. Skor sakabèhé luwih murah tinimbang rata-rata kanggo wilayah lan donya. Kajaba iku, wis ana ing ngisor indeks saben taun wiwit taun 1995.

Minangka negara sosialis, aktivitas komersial lan bisnis diwatesi. Wong lan bisnis ora duwe kebebasan ekonomi akeh. Negara ndarbeni meh kabeh properti. Malah properti pribadi ana ing kontrol pemerintah. 

Kajaba iku, ora ana pengadilan sing makarya, lan aturan hukum ora kuwat. Sistem kasebut kebak sogokan lan korupsi, ora ana transparansi ing institusi negara.

Perusahaan-perusahaan sing melu perdagangan manca dikontrol dening Partai Buruh, Tentara Rakyat Korea, lan anggota kabinet.

Iki ditambah karo ora ana sistem pajak sing apik, lan meh kabeh produk domestik bruto (PDB) asale saka industri milik negara.

Lan umume sumber daya sing winates digunakake kanggo militer. Ing Korea Lor, pamrentah ngontrol meh kabeh bagean ekonomi. 

2 China

Iki minangka gambar Bendera China, negara kasebut kalebu negara sosialis ing jagad iki.

Republik Rakyat China minangka negara sosialis liyane ing donya. China duwe sistem siji partai sing dikelola dening Partai Komunis China (PKC). CCP tanggung jawab kanggo akeh perusahaan lan bisnis ing negara kasebut lan ngarahake pasar lan ekonomi jaban rangkah ing negara kasebut.

China rangking 158 ing babagan kabebasan ekonomi ing Indeks 2022 kanthi skor 48. China minangka negara peringkat 39 ing wilayah Asia-Pasifik, lan skor sakabèhé luwih murah tinimbang rata-rata kanggo wilayah kasebut lan ing saindenging jagad.

Negara kasebut ora nglindhungi utawa ngetrapake hak properti kanthi cukup. Kolektif negara lan deso mung sing duwe tanah. Kajaba iku, rebutan tanah minangka kedadeyan umum. Malah partai ndhikte urusan pengadilan. 

Negara iki wis nglakoni sosialisme kanggo dangu. Nanging ing sawetara taun kepungkur, wis nggawe owah-owahan gedhe menyang campuran sosialisme lan ekonomi pasar. Nanging, umume negara sosialis.

3 Kuba

Kuba nindakake sosialisme.

Kuba minangka negara sosialis ing inti. Wiwit taun 1959, negara kasebut ngetutake teori sosialisme Marxisme lan Leninisme Pro-Soviet lan nduweni sistem politik sosialis.

Kuba ngoperasikaké sistem siji-partai, kanthi Partai Komunis Kuba minangka partai tunggal sing ngatur ing negara kasebut.

Sosialisme wis ngrembaka ing Kuba amarga pamaréntahan nglakokaké ékonomi lan nyedhiyakake pendhidhikan, omah, pangan, hiburan, lan omah gratis kanggo masarakat. Dadi ora angel ngerteni kenapa isih umume negara sosialis.

Negara kasebut ngasilake dhuwit saka turis kulon, skema perdagangan tenaga kerja sing ngirim dokter lan perawat Kuba menyang negara liya sing ora dikarepake. Lan subsidi saka negara otoriter utawa Komunis kaya China, Rusia, lan Venezuela. Uga ngrebut gaji sing sithik saka rata-rata Kuba kanggo diowahi dadi mata uang sing angel.

Negara kasebut uga duwe meh kabeh alat produksi lan ora ana investasi utawa kebebasan finansial ing negara kasebut. Malah ora ana pemisahan kekuwatan ing antarane pengadilan, Majelis Nasional, lan Partai Komunis ing antarane pengadilan, Majelis Nasional, lan Partai Komunis. 

 Luwih saka 70% tenaga kerja dipekerjaake dening pemerintah, dene bisnis swasta winates banget.

Pamrentah luwih maju kanggo ngatur investasi manca lan sektor finansial. Iki ndadekake para pengusaha angel ngakses utangan. Pamrentah uga ngontrol aliran dhuwit lan kurs.

4 Laos

Laos minangka salah sawijining negara sosialis ing donya.

Republik Demokratik Rakyat Laos, uga dikenal minangka LAOS, minangka negara sosialis lan komunis siji-partai sing dipimpin dening Partai Revolusioner Rakyat Laos (LPRP).

LAOS isih dadi salah siji saka sawetara negara sosialis ing saindenging jagad amarga isih ngetutake lan nindakake Marxisme-Leninisme. Nanging, cara tumindak lan kapercayan ing Laos condong menyang sosialisme.

Laos ngoperasikake sistem siji partai. Lan kebebasan sipil diwatesi banget. artikel 13 Konstitusi ujar manawa pamrentah tanggung jawab kanggo ngatur saben perusahaan ing negara kasebut, kalebu sistem peradilan. 

Lan kabeh tanah belongs kanggo negara. Kanggo nglanjutake ideologi sosialis, pamrentah mengaruhi rega liwat subsidi lan bisnis milik negara.

5 Vietnam

Vietnam minangka salah sawijining negara sosialis sing unggul ing donya.

Vietnam minangka negara sosialis ing inti. Akibate, pemerintah nduweni peran gedhe kanggo nuntun urusan lan ekonomi negara.

Sajrone pirang-pirang taun, negara kasebut negesake maneh komitmen kanggo mbangun ekonomi sosialis ing Vietnam. 

Kaya negara sosialis, kabeh tanah dadi kagungane pamarentah. Lan Partai Komunis Vietnam nduweni kontrol penuh babagan pengadilan. 

Senajan negara wis anyar Kode Tenaga Kerja, sing ditrapake ing taun 2021, isih ana watesan tenaga kerja. Kajaba iku, pamrentah nemtokake rega kanggo umume barang kayata bahan bakar, energi lan banyu, panganan, sumber daya alam, lan obat-obatan.

Fitur Sosialisme

a. Ana Kepemilikan Kolektif Sumber Daya

Tujuan sosial ekonomi dadi basis saka struktur kabeh ekonomi sosialis. Kesejahteraan rakyat diutamakan ketimbang keuntungan finansial. Akibaté, negara duwe alat produksi. 

b. Nduwe Perencanaan Ekonomi Pusat

Ing ekonomi komunis mesthi ana panitia perencanaan pusat. Klompok iki mutusake carane sumber daya negara bakal digunakake, cara produksi lan jumlah sing bakal diprodhuksi. 

c. Konsumen Ora Duwe Kemewahan Pilihan.

Konsumen ora duwe kebebasan kanggo milih produk sing dikarepake. Luwih diwatesi kanggo milih saka pilihan sing kasedhiya sing diwenehake negara. Kajaba iku, pamrentah milih pendhudhukan kanggo wargane.

d. Ningkatake Distribusi Pendapatan sing Podo

Sistem iki diatur supaya ora ana siji accumulates akeh kasugihan. Iki nyuda disparitas antarane sugih lan miskin. Lan saben wong duwe hak sing padha lan akses menyang kesempatan kaya pendidikan, perawatan kesehatan, lsp. 

Uga maca: Dhaptar Negara Afrika lan Master Kolonial

e. Pasukan Pasar Ora Ana Ing Ekonomi Sosialis

Amarga ora ana motif untung, mekanisme rega ora bakal bisa mengaruhi keputusan produk. Iki amarga rega disetel dening panitia perencanaan adhedhasar tujuan sosial lan ekonomi. 

Kaluwihan lan Kekurangan Sosialisme

Sosialisme nduweni sawetara kaluwihan sing ndadekake dheweke narik kawigaten ing wektu kapitalisme kebak ketidakadilan lan eksploitasi. Sawetara kaluwihan kasebut yaiku: 

i. Ana Anane Keadilan Sosial

Sosialisme nduweni tujuan kanggo ngilangi ketimpangan ekonomi lan njamin distribusi pendapatan negara sing rata lan adil. 

ii. Produksi Adhedhasar Kebutuhan

Salah sawijining aspek negatif kapitalisme yaiku produksi gumantung saka daya beli sawetara elit. Nanging sosialisme mesthekake yen kabutuhan dhasar manungsa dicukupi dhisik.

iii. Distribusi Kesetaraan Kasugihan lan Penghasilan

Ekonomi sosialis nyedhiyakake kesempatan sing padha kanggo kabeh wong. Iki nyegah sawetara wong cilik saka njupuk kauntungan saka wong liya kanggo ngumpulake kasugihan kanggo awake dhewe.

iv. Negara-negara Sosialis Seneng Pembangunan Ekonomi Rapid

Panitia pusat tanggung jawab kanggo nggunakake sumber daya lan nggawe keputusan sing cepet ing ekonomi sosialis. Iki nyebabake pemborosan sithik amarga sumber daya digunakake kanthi tepat. Mangkono negara sosialis ngalami wutah ekonomi cepet. 

v. Ana Pembangunan Ekonomi Imbang

Perencanaan ekonomi ngidini pertumbuhan sing seimbang ing kabeh negara. Iki njamin yen kabeh wilayah dikembangake. Iki njamin pertumbuhan ekonomi sing padha ing saben sektor.

vi. Sosialisme Ndadekake Stabilitas Ekonomi

Sosialisme nyuda kemungkinan ketidakstabilan ekonomi amarga ekonomi wis direncanakake kanthi apik. Lan amarga ora ana investasi pribadi, owah-owahan ekonomi ora kerep kedadeyan ing ekonomi sosialis.

vii. Iku ndadékaké kanggo Konservasi Ekologis

Ekonomi kapitalis ngutamakake keuntungan tinimbang kabeh. Nanging panitia pusat ing ekonomi sosialis nglindhungi sumber daya alam negara lan mesthekake yen digunakake kanthi bener.

vii. Ana Eksploitasi Minimal Lan Perjuangan Kelas

Sosialisme nggawe masyarakat tanpa kelas sing saben wong dianggep padha. Ora ana eksploitasi dening wong sugih. Iki ngilangi perjuangan kelas. 

vii. Ana Kesejahteraan Sosial

Pamrentah nyedhiyakake kabutuhan dhasar kayata panganan, papan perlindungan, sandhangan, perawatan medis, pendhidhikan, lapangan kerja, lan liya-liyane. Dadi masarakat bisa fokus ing pakaryane tanpa kuwatir babagan kabutuhane, saengga bisa nambah produktivitas.

Kekurangan Sosialisme

Senadyan akeh keuntungan, sosialisme uga duwe sawetara kemunduran. Iki kalebu:

i. Ora Ana Pitungan Biaya

Ora ana kekuwatan pasar ing ekonomi sosialis. Pamrentah ngontrol bisnis lan duwe alat produksi. Dadi angel kanggo nemtokake biaya produksi. 

ii. Ana Kurang Insentif

Wiwit sosialisme nglawan nglumpukake kasugihan pribadi, para pekerja ora diganjar amarga gaweyan luwih akeh. Iki nyebabake penurunan inovasi. Akibaté, para buruh bakal dadi kurang produktif, sing nyuda pertumbuhan ekonomi.

iii. Ana Kurang Kamardikan Ekonomi

Sosialisme ngilangi kebebasan wong kanggo miwiti bisnis. Panitia perencanaan mutusake tugas sing bakal ditindakake saben wong. Lan buruh kasebut ora bisa ngganti pakaryan tanpa ijin saka panitia perencanaan.  

iv. Ora Ana Kebebasan Konsumen

Wong ora duwe kebebasan kanggo milih. Panitia perencanaan mutusake produk sing diprodhuksi. Dadi sampeyan ora bisa nindakake akeh sanajan sampeyan ora seneng produk. 

Bungkus munggah

Muga-muga saiki sampeyan wis ngerti apa tegese sosialisme lan sawetara negara sing nindakake. Sanajan wis ora dadi ideologi ekonomi sing dominan ing jagad iki, nanging isih ana sawetara negara sing netepi ideologi kasebut.

 Muga-muga sampeyan seneng maca postingan blog iki. 


Nyebar katresnan

Ninggalake Komentar