Owe Yoruba: 100 Yoruba Wulang Bebasan & Maknane

Foto penulis
Ditulis dening Oluwaseun Ayo

 

Konten Halaman

Nyebar katresnan

Dicethakaké kanggo sampeyan ing kirim iki ana 100 paribasan Yoruba & makna. 

Yoruba minangka salah sawijining klompok ètnis sing paling dikenal ing Nigeria, lan wong Yoruba umume ditemokake ing Nigeria kidul-kulon.

iklan

Sorotan penting ing Yoruba yaiku basa sing diucapake udakara 44.5 yuta wong. Lan basa Yoruba ora lengkap tanpa paribasan. 

Akibaté, penting kanggo familiarize dhewe karo paribasan Yoruba kanggo ngrampungake kasugihan basa iki. 

100 Wulang Bebasan Yoruba & Maknane

Owe Yoruba: 100 Yoruba Wulang Bebasan & Maknane

Ing ngisor iki paribasan Yoruba lan apa tegese: 

1. Kasedhiya funfun kò mọ ara rẹ̀lágbà

Pitik putih ora ngerti umure

(Ajeni dhewe)

2. Sampun ngantos dumuginipun

Sup ora obah ing weteng wong tuwa

(Sampeyan kudu bisa njaga rahasia)

3. À ń pe gbẹ́nàgbẹ́nà ẹyẹ akókó ń yọjú

A sculptor ditimbali, lan woodpecker muncul

(Aja mikir banget marang awake dhewe)

4. Díẹ̀ díẹ̀ nimú ẹlẹ́dẹ̀ẹ́ fi ń wọgbà

Sithik-sithik irunge babi mlebu plataran

(Rampungake masalah cilik sadurunge dadi ora bisa dikendhaleni)

5. Ile ọba tójó ẹwà ló bùsi

Kedhaton raja sing kobong nambahi kaendahane

(Aja kuciwa, sampeyan bisa mbalekake apa sing ilang ing pirang-pirang lipatan.)

6. “Bi Esin ba dani gúlè ã tun gun ni!”

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

iklan

Yen tiba saka jaran, sampeyan ora ninggalake; tinimbang, sampeyan menek maneh. 

(Gagal dudu pungkasan, sampeyan bisa nyoba bola-bali.) 

7 "Sún mhùn-ún, aóṣoròilé-e wa,'' tí kò je kí àlejò ing onílé. 

'"Nggawe kamar; kita arep nglakokake ritual turun-temurun,” sing njalari wong neneka ora dadi penduduk tetep. 

(Anggere warga ora kalebu imigran saka partisipasi lengkap ing kegiatan sipil, sing terakhir ora bakal digabungake kanthi lengkap ing populasi.) 

8. ''Inggih punika,'' ìjà olẹ. 

"Kabeh bakal rampung dina iki," motto gelut wong kesed. 

iklan

iklan

(Wong kesed melu perang karo kawruh panglipur sing bakal mungkasi arang-arang.) 

9. Ojo lali, ojo lali, ojo nganti lali. 

Dina iki, "Aku lunga"; sesuk, "Aku budhal," sing nyegah wong neneka ora nandur awùsá (walnut)

10. Eling-eling wà Ilé laṣeni ńgbé 

(Mungsuh manggon ing latar mburi; omahe wong sing cilaka yaiku omah])

11. Aku ora ngerti apa-apa 

(Sanajan kita mbangun omah saka jerami, kita mbangun emper saka godhong palem, nanging kuburan minangka omah pungkasan.)

12. Pípé là ńpé gbon A kì í pé go

(Nglumpukake apa sing kita lakoni supaya dadi wicaksana. Kita ora nglumpukake dadi bodho.)

13. Àgbààgbà ìlú kì í péjọ kí won jẹ ìfun òkété Àfi iyán aná

(Patriark kutha ora bakal nglumpuk lan mangan usus tikus grumbulan, Mung ubi sing ditumbuk umure.)

14. Eyin loro bó bá bale, fífo nín ńfo 

(Ucapan iku endhog; Yen tiba ing lantai, apa sing ditindakake bakal pecah.)

15. We lẹṣin oro, bí oro-bá sọnù, òwe la fi ńwá a 

( paribasan iku jaranan, yen wicara ilang, paribasan iku sarana kanggo mburu)

16. Ojo lali karo aku 

iklan

(Omahe wong apik ora bakal kobong kabeh, omahe wong duraka ora bakal kobong sebagian)

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

17. Àsoro àìlàdí ló pa Elempe àkoko

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

iklan

Ora ketompo sampeyan 

(Ngomong tanpa njlentrehake iku sing mateni Elempe, sing pertama ngomong labu luwih abot tinimbang China)

18. Òrò púpo, iró ló ḿmú wá 

(Akeh tembung mung ngapusi)

19. Bí a bá ńkìlo fólè Ká kìlo fóníṣu èbá ònà 

(Nalika kita maling marang maling, kita uga menehi kritik marang sing duwe ubi pinggir dalan)

20. Òyìnbó ò fólè Ófe ìyára 

iklan

(Wong bule ora seneng nyolong, dheweke seneng gesit)

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

21. Ọmọ tí yó jé àṣàmú kékeré ló ti ńṣẹnu ṣámú-ṣámú 

(Bocah sing bakal dadi tanpa tandhing, wiwit cilik dheweke mbedakake awake dhewe)

22. sliramu sliramu

(Bocah sing ngangkat tangane njaluk dipukul)

23. Iwájú iwájú lò pá èbìtì ńré sí 

Maju minangka arah ing ngendi staf saka snare [kesandung]. 

(Iku biasane digunakake ing pandonga supaya rejeki wong bisa terus maju, nanging uga nyatakake kapercayan yen wong kudu tansah kepengin maju, dadi sesuk luwih apik tinimbang saiki.)

24. Awolúmáté, ìwòn ara è ló mò 

iklan

(Wong sing lumebu ing kutha lan nyingkiri kawirangan, bakal entuk prestasi amarga dheweke ngerti panggonane)

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

25. Ilé ẹni la ti ńjẹ òkété onídodo 

Ana ing njero omah sing mangan tikus tebu sing tumor

(Omahe minangka kastil, lan wong bisa nindakake kaya sing disenengi, malah tumindak ora sopan, ing privasi)

26. Bánidélé là ḿmọ ìṣe ẹni Èèyàn gbé òkèèrè níyì 

(Mulih karo wong iku carane ngerti dalane Wong seneng reputasi apik nalika manggon ing kadohan)

27. Ọlórun ò pín dógba Sajiméjò-ó ju Kòròfo

Gusti Allah ora mbagi-bagi barang sing padha; Sersan Mayor ngungkuli Kopral

iklan

(Saben uwong duwe panggonan dhewe-dhewe)

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

28. ''Dìendì'' lòpin-in sinimá 

"The End" minangka pungkasan saka pertunjukan wayang

(Nalika pungkasane wis teka, mula wis teka"

29. Òyìnbó tó ṣe lèédì ló ṣèresà 

(Wong bule sing padha nggawe potlot timbal uga nggawe penghapus)

30. Ìmàlé sòrò òjó kù Óní Ọlórún san-ìn sí i

(Wong Muslim ngomong lan gludhug gumuruh, Dheweke ujar manawa Gusti Allah wis mlebu ing perkara kasebut)

31. A kì í bèrù ikú bèrù àrùn ká ní kí ọmọ ó ku sinni. 

iklan

Wong ora wedi mati lan penyakit sing takon yen anak siji mati sadurunge siji. 

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

(Sampeyan ora kudu luwih prihatin babagan nylametake awake dhewe tinimbang nylametake tanggungan.)

32. A di gàárì síle ewúré ńyọjú; piye kabare?

Kita nyiapake pelana, lan wedhus kasebut dhewe; apa dadi beban kanggo keturunan wedhus?

(Wedhus sing ngerti panggonane ora menehi punggung kanggo diladeni.)

33. A kì í bínú ààtàn ká dalè sigbé. 

Wong ora nesu karo mbucal sampah lan mbuwang sampah menyang grumbulan. 

iklan

(Sing ora kena tumindak kanthi cara sing ora wajar lan mbebayani amarga nesu.)

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

34. A kì bínú orí ká fi fìlà dé ìbàdí. 

Wong ora nesu karo sirah lan mulane nganggo tutup kanggo nutupi bokong. 

(Aja ngethok irung kanggo ngreksa pasuryan.)

35. A kì í dàgbà má laáyà; ibi ayé bá báni là ńjẹ

Siji ora dadi diwasa lan durung duwe wani; wong urip kaya golek siji. 

(Sing kudu nindakake apa sing cocog karo stasiun ing urip.)

36. A kì í dájò òrò ká yèé. 

iklan

Siji ora nyetel dina kanggo upacara orò lan banjur nglirwakake. 

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

(Salah siji kudu ora nglilani prakara penting slide.)

37. A kì í dáké ká ṣìwí; a kì í wò sùn-ùn ká daràn. 

Siji ora meneng lan salah ngomong; siji ora meneng contemplate donya lan durung nemu alangan. 

(Wong sing ati-ati lan ngati-ati jarang nemoni masalah.)

38. A kìí fi ìka ro etí, ká fi ro imú, ká wá tún fi ta ehín. 

Ora nganggo driji kanggo ngresiki kuping, gunakake irung, banjur gunakake untune.

iklan

(Sing kudu tansah tumindak kanthi sopan.)

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

39. A kì í gbón to Báyìí-ni-ngó-ṣe-kan-ànmi.

Siji ora bisa dadi wicaksana kaya "Mangkono-bakal-aku-domy-bab." 

(Aja nemtokke preferensi sampeyan marang wong liya ing urusane dhewe. Bandhingake rong entri ing ngisor iki.)

40. À ń sòrò olè, aboyún ńdáhùn; odiidi èèyàn ló gbé pamó. 

Kita ngomong babagan nyolong, lan wong wadon ngandhut campur tangan; dheweke dhewe ndhelikake wong wutuh. 

(Kahanan dheweke nggawe dheweke guilty saka ndhelikake.)

41. À ńgé e lówó, ó ḿbọ òrùka. 

iklan

Tangane lagi pedhot, nanging isih ana ing cincin. 

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

(Wong kasebut dianggep ora pantes kanggo tangan; mula, iku minangka penghinaan kanggo dheweke kanggo nghias driji - minangka tandha saka kelalaian.)

42. Àgbéré lẹyẹ ńgbé; sampeyan ora duwe apa-apa.

Manuk mung nyoba mokal; ora bisa ngombe susu ing klapa. 

(Sing kudu ngerti watesan dhewe.)

43. Àì-mò-kan, àì-mò-kàn ní ḿmú èkúté-ilé pe ológbò níjà.

Kebodohan sing parah nyebabake tikus nantang kucing kanggo gelut.

iklan

(Aja ngremehake mungsuh sing ora bisa ditangani.)

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

44. Ahón ni ìpínnlẹnu. 

Ilat minangka watese cangkeme. 

(Ana watesan kanggo kabeh.)

45. Àìsí èèyàn lóko là ḿbá ajá sòrò.

Ora ana wong ing peternakan ndadekake wong bisa ngobrol karo asu. 

(Nanging kanggo kahanan sing ora nyenengake, wong ora sengaja milih nggandhengake karo wong tartamtu.)

46. ​​Àìsí-ńlé ológbò, ilé dilé èkúté. 

iklan

Kucing sing adoh saka omah, omah dadi domain kanggo tikus. 

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

(Wong bakal njupuk kauntungan saka sembarang istirahat pengawasan. Deleng entri sadurunge.)

47. Ẹni à bá fi sóko kó dàparò, óní òun ẹni ilé.

Wong sing bakal ditinggal ing peternakan kanthi ngarep-arep dheweke bakal dadi partridge gumunggung yen dheweke pancen penting banget ing omah. 

(Wong sing ora dikarepake percaya yen awake dhewe pancen penting.

48. Ẹní dádé ti kúrò lómọdé. 

Wong sing nganggo makutha wis umur cilik. 

iklan

(Sawijining kantor sing dhuwur nduweni tanggung jawab sing dhuwur.)

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

49. Ẹni tí a lègbé kìí dawó.

Wong sing bisa diunggahake ora nggantung lemas. 

(Ora ana gunane kanggo nolak sing ora bisa ditolak.)

50. Ẹni tó tijú tì í fún ara-a rè. 

Wong sing ngerti awake dhewe bakal nglindhungi reputasi dheweke. 

(Karakter sing apik luwih nguntungake pemilik tinimbang wong liya.)

51. Ara-à ibale, olórí arùn.

iklan

Restlessness rama kabeh penyakit.

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

(Ora ana penyakit sing luwih penting tinimbang hiperaktivitas.)

52. Àṣeṣeyọ màriwo, ó ní oun ó kan orun; opo maneh iki bee?

Frond lontar sing mentas metu ngandika bakal ndemek langit; apa wong-wong sing teka sadurunge nglakoni?

(Ambisi kudu diwujudake kanthi realisme. Deleng entri ing ngisor iki.)

53. Bí a bá to sílé, onípo a mọ ipo

Yen ana wong sing ngudhunake amben, saben wong kudu ngerti ngendi dheweke turu.

iklan

(Yen kedadeyan kejahatan, wong sing salah kudu ora nyoba nyalahake wong liya.)

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

54. Bí a ko bá tí i lè kolé ago là ńpa.

Yen ora bisa mbangun omah, sing nggawe tarub.

(Sing kudu ora ngluwihi awake dhewe utawa ngendhaleni usaha.)

55. Aṣiwèrè èèyàn ní ńsọ pé irú oun osí; irúu re-e po ó ju ẹgbàágbèje lọ.

Mung imbecile ngandika ora ana wong liya kaya awake dhewe; senengane luwih akeh tinimbang pirang-pirang ewu.

(Ora ana siji-sijia sing kaya ngono, sing durung tau dideleng ing jagad iki.)

56. Ayo àyojù làkère fi ńṣe nítan.

iklan

Bungah banget sing mecah pupu kodhok.

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

(Kasenengan sing ora moderat nyebabake rasa ora seneng.)

57. Àyo-yó ni bàtá à-jó-fẹ-ehín.

Nari karo musik bàtá lan mbabarake untu minangka rasa seneng banget.

(Kasenengan kudu ngerti moderat.)

58. Babaaláwo kií bèrè ẹbọ aná.

Tukang ramal ora njaluk kurban wingi.

iklan

(Ora kudu ngremehake awake dhewe kanthi nuntut nikmat piddling)

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

59. Bẹbẹlúbẹ oi ti débe, ibe ló ḿbo.

Sing sibuk durung ana, nanging dheweke lagi mlaku.

(Ora ana sing nyegah wong usil saka urusane wong liya.)

60. Èro onà ni yó rohin ọkà tó gbó.

Wong sing nggunakake dalan bakal nyebarake babagan jagung sing wis diwasa.

(Prestasi sing penting ora kudu diiklanake dhewe.)

61. Ẹlede ńpàfo ó ro pé oún ńṣoge.

iklan

Babi ngubengi lendhut nanging ngira iku apik tenan.

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

(Wong sing ora duwe pertimbangan sing apik ora bakal ngerti tumindake.)

62. Bí a bá dàgbà à yé ogun-ún jà.

Nalika wong wis tuwa, wong mandheg perang.

(Wong pinituwa kudu ninggalake barang-barang sing dadi tandha enom.

63. Bí a bá fi inú wénú, iwọ là ńjẹ.

Yen kita mbandhingake cathetan karo wong liya, kita bakal mangan empedu.

iklan

(Mbandhingake rejeki karo wong liya mesthi bakal ninggalake rasa pait ing cangkeme.)

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

64. Àwúrèbeé ní oún lè yenà; ta ní je tọ onà awúrèbe?

Àwúrebe ngandika iku bisa nggawe dalan; sapa sing pengin ngetutake dalan sing digawe?

(Sampeyan ora kudu menehi layanan yen kemampuane ora cukup.)

65. Bí a bá ḿbá ọmọdé jẹun lóko, gànmùganmu imú ẹni ní ńwo..

Yen ana wong sing mangan karo wong enom ing tegalan, dheweke ndeleng irunge.

(Kakehan akrab karo wong enom nuwuhake penghinaan.)

66. Èwo ni ti Síkírá nílùú Ìwó.

iklan

Apa bisnis Sikirat ing kutha Ìwó?

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

(Sing ora kena ngganggu perkara sing ora ana gegayutane.)

67. Bí agbà ko. ya wis, aku iki.

Nèk wong tuwa ora nindakké sing wedi, wong enom ora bakal mlayu.

(Remaja nanggapi umur miturut cara umur tumindak.)

68. Bí èèyán bá ní o. nggih, kula nyuwun pangapunten.

Yen wong ngomong ora ana sing kaya dheweke, wong wicaksana tetep meneng.

iklan

(Wong sing nganggep dheweke ora ana tandhingane, ora ana sing bodho kajaba awake dhewe.)

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

69. Èèyàn bí obọ lobọ ńya láṣọ.

Mung wong kaya kethek sing rasukane disuwek-suwek dening kethek.

(Wong-wong sing srawung karo sing ora dikarepake mesthi bakal ngrusak reputasine.)

70. Bí ẹkùn o bá fe, èse là ńpè é.

Yen macan tutul ora tumindak kuwat, siji diarani kucing.

(Wong sing tumindak ing ngisor stasiun bakal ilang.)

71. Digbolugi digbolùùyàn je ká mọ ajá toóto.

iklan

Asu edan lan wong sing tumindak kaya asu edan ora bisa ngerti asu sing sejatine.

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

(Sing sapa tumindak kaya asu, awake dhewe padha karo asu.)

72. Eegun àjànàkú: ó há ikoko lenu.

Balung Gajah: nempel ing cangkeme Wolf.

(Wong wis overreached awake dhewe lan mbayar rega saka bodho.)

73. Ibi tí a bá pè lórí, a ki í fi tẹle.

Apa wae sing diarani sirah, ora ana sing ngidak ing lantai.

iklan

(Aja nyalahake utawa nyalahake barang darbeke utawa atribut sampeyan.)

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

74. Ibi tí ayé bá ẹni ni a ti ńjẹ e.

Ing ngendi urip nyekel siji, ana sing manggon.

(Wong urip miturut kahanan sing ditemokake dhewe.)

75. Èèyàn o ríbi sùn, ajá ńhanrun.

Manungsa ora duwe papan kanggo turu, lan asu ngorok.

(Wong sing andhap asor nganggep apa sing kurang apik.)

76. Ejo ki í ti ojú Ààrẹ gun ọgbà lọ.

iklan

Ula ora bisa lolos liwat pager nalika prajurit nonton.

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

(Salah siji ora ngidini bilai ing watch siji, siji kudu manggon nganti pangarepan posisi wong.)

77. Etí lobinrín fi ńgbo ohùn orò

Mung nganggo kuping wong wadon krungu swarane orò.

(Sing ora kena campur tangan ing urusan sing ora ana gandhengane; wong sing ora dikarepake kudu didhelikake babagan perkara sing penting utawa rumit.)

78. Opo ló tó ekọ-o gbà nínú ewé irúgbàá?

Ing antarane godhong-godhong wit walang-kacang sing cukup kanggo nampa roti jagung?

iklan

(Ana prestasi tartamtu ngluwihi wong tartamtu; wong ora kudu nganggep nindakake perkara sing ngluwihi kemampuane.

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

79. Ẹní bá dẹ ojú-u re síle á rímú-u re.

Sing sapa mandeng ngisor bakal weruh irunge.

(Sing sapa tumindak ora sopan, bakal dihina.)

80. Ẹni tí a bá ńdáṣọ fún ki í ka èèwo.

Wong sing disandhangi wong liya ora nyathet apa sing ora bakal dienggo.

(Sing ngendelake sedekahe wong liya, kudu marem karo apa wae sing bisa diduweni

81. Mànàmáná o ṣéé sun iṣu.

iklan

Kilat ora apik kanggo nggoreng ubi.

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

(Akeh kedadean saka gumunggung ora duwe inti kanggo ndhukung.)

82. Ida ahun la fi ńpa ahun.

Iku kanthi pedhang sing mateni kura-kura.

(Saben wong nggawa kutukane

83. Ijàkùmo ki í rin osán; ẹni a bí ire ki í rin oru.

Kucing liar ora tau mlaku-mlaku ing wayah awan; wong apik ora ngumbara ing wayah wengi. (Wong sing peduli karo reputasine kudu ngindhari tumindak sing bisa dipertanyakan.)

84. Ijàlọ o lè gbé okúta.

iklan

Coklat lan ora bisa ngangkat watu.

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

(Sampeyan ora kudu nyoba tugas ngluwihi kemampuane.)

85. Inú burúkú làgbå ńní, agbå ki í ní ojú burúkú.

Ing njero sing ora nyenengake yaiku sing kudu diduweni dening pinituwa sing mulya; pinisepuh ingkang minulya boten kedah gadhah mien ingkang boten sae.

(Salah sijine ora ngidini cara sing dirasakake kanggo nyurung tumindak sing ora sopan.)

86. Kí ni ànfàníi ketekete lára ​​ketekete à-gùn-fẹse-wole?

Apa gunane ngegung-egungake bokong, sing yen ditunggangi, sikile nyeret ing lemah?

iklan

(Ora ana gunane nggawe akeh barang sing meh ora ana gunane.)

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

87. Punapa panjenengan paring piwales?

Apa sing dikarepake wong gundul ing kios tukang cukur?

(Sing kudu tetep metu saka panggonan sing ora ana bisnis

88. Ko sí ohun tí Ṣàngó lè ṣe kó jà leerùn.

Ora ana sing bisa ditindakake dening Ṣango supaya bisa ngamuk ing mangsa kemarau.

(Sing ora bisa ngluwihi sifate.)

89. Lábúlábú fara wé aró, ko lè ṣe bí aró; popondó fara wé agbàdo.

iklan

Awu sing dicampur karo banyu kaya pewarna indigo, nanging ora bisa nindakake apa sing bisa ditindakake dening pewarna; kacang abang gedhe padha karo jagung.

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

(Sing kudu ngerti luwih apik tinimbang nyoba ngluwihi kemampuane.)

90. Ibàje ọjo kan o tán boro.

Sing nistha ing sawijining dina ora bakal ilang. (Ajining diri gampang dirusak nanging sing paling angel didandani.)

91. Ibi tí a fi ara sí lara ńgbé

Nang endi wae panggonane awak, ing kono panggonane. (Salah sijine kudu mbatesi awake dhewe lan kegiatane ing bidang sing cocog.

92. Mo dàgbà tán èwé wù mí.

Wis tuwa, aku kangen masa muda.

iklan

(Sing ora ngormati wong enom nganti ilang.)

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

93. ''Mo dára, mo dára,'' àidára ní ńpekun e.

"Aku ayu, aku ayu" nduweni awon minangka kesimpulan.

(Sapa sing seneng karo daya tarik dheweke bakal disepelekake dening kabeh.)

94. Ńláńlá lọmọ abuké ńdá: ó ní ''iyá, iya, oun ó pon.''

Anak bungkuk wis ngalami dilema sing nggegirisi: dheweke nangis, "Ibu, ibu, gendheng aku!"

(A gumantung sing nuntut salah siji apa sing ora bisa diwenehake yaiku niat kanggo nuduhake siji.)

95. Aṣọ à-fo-fún je ká mọ olówó.

iklan

Sandhangan sing wis dikumbah kanthi resik ora bisa ngenali wong sugih.

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

(Wong mlarat sing nyawang rupane katon sugih.)

96. A-ṣúra-mú o te boro.

Wong sing eling marang citrane iku ora gampang diremehake.

(Wong njupuk siji minangka siji presents dhewe)

97. O ko mọ ewà lóńjẹ à-jẹ-sùn.

Sampeyan ora ngerti kaya apa kacang polong ireng kanggo nedha bengi.

iklan

(Ditujukake marang wong sing ora ngelingi akibat saka tumindake.)

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

98. A ki í fi oko sin fún iwofà.

Siji ora ndhelikake peternakan saka buruh gadai.

(Ora ana pangertèn kanggo nyegah abdi saka nindakake apa sing disewa wong.)

99. Àpon dogí ó ṣàro

Nalika bujangan dadi tuwa, dheweke entuk geni masak.

(Sing kudu nggawe pranata kanggo masa depan nalika isih enom.)

100. Bí ọmọdé kọ iyán àná, .tàn la ó pa fún un.

iklan

Yen bocah nolak ubi sing ditumbuk wingi, iku crita sing dianggep bocah. (Wong sing boikot mangan utawa sawetara hak mung nyuda sawetara keuntungan.)

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

BONUS: 100 Wulang Bebasan Yoruba & Maknane

101. Dídi ní ḿmú abẹ mú

Iku bungkus sing nggawe piso landhep.

(Mung kanthi ngati-ati, wong bisa njaga barang-barang sing ana ing kahanan sing apik.)

102. Eekan lejo ń sán ni

Sing siji kena cokotan ula mung sapisan.

(Bencana sing padha ora kedadeyan luwih saka sepisan; sawise sepisanan, siji sinau kanggo nyingkiri.)

103. Igbá là ńpa, a ki í pa àwo

iklan

Iku calabash sing siji ngethok pola hiasan ing; siji ora Cut pola ing piring china.

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

(Apa perawatan sing cocog, kanggo siji, bisa uga ora cocog kanggo liyane.)

104. Iyàwó ṣe oràn kan tan; ọkọ ee ṣe oriran nko.-jẹ-mo.

Bojo wis rampung unpardonable; bojone wis nganggo sikap aku-ora-mangan-maneh ingkang dipun danguaken.

(Ngandika marang wong sing nyebabake pelanggaran sing ora bisa diampuni)

105. Kanca kí ọmọdé pågbà láyo, agbà a fi ọgbon àgbà gbé e.

Tinimbang ngidinke asor dening bocah ing game, wong tuwa kudu nggunakake tipu daya wong tuwa.

iklan

(Para pinituwa kudu nylametake pasuryan lan nglindhungi jabatane kanthi cara sing kasedhiya.)

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

Kesimpulan: 100 Wulang Bebasan Yoruba & Maknane

Saiki, kita yakin sampeyan bisa kanthi yakin nerjemahake sawetara paribasan Yoruba sing sampeyan krungu. Malah, sampeyan kudu bisa nyakup sawetara ing obrolan basa Yoruba.

Sanajan iki dudu dhaptar paribasan Yoruba sing lengkap, dhaptar 100 paribasan Yoruba lan maknane ana ing kene supaya sampeyan bisa bola-bali lan nguwasani sawetara paribasan Yoruba. 


Nyebar katresnan

Ninggalake Komentar