Apa banyu udan?—Perspektif Afrika

Foto penulis
Ditulis dening Esosa

 

Nyebar katresnan

Apa banyu udan? Kanggo njawab pitakonan, "apa banyu udan?" Aku pracaya iku gumantung carane sampeyan nemtokake "banyu" lan apa tegese "udan". Yen pancene pengin njaluk teknis (sampeyan ngerti, kaya filsuf bakal) banjur ana alesan banyu udan.

Kabeh cairan duwe tegangan permukaan, lan ing kimia tegese kemampuan cairan kanggo nempel ing permukaan sing padhet. Banyu nduweni tegangan permukaan sing dhuwur banget, sing mbentuk tetesan; barang-barang kaya lenga uga nduweni tegangan permukaan sing dhuwur banget, mula barang-barang kaya sabun utawa deterjen biasane dibutuhake supaya bisa ngobong bahan padhet. Kanthi cara liya, bahan-bahan kasebut ora bisa "udan" - tegese bisa nyebar lan nempel ing permukaan dhewe - dhewe amarga energi permukaan sing dhuwur.

iklan

Nanging kabeh iku mung kimia. Apa banyu udan miturut perspektif Afrika?

Apa banyu udan?—Perspektif Afrika

Apa tegese udan?

teles bisa dianggep minangka kualitas, utawa kondisi. Contone, nalika ana sing teles, cairan kasebut nempel ing padhet. Iki bisa diterangake paling apik babagan sifat fisike. Ana tingkat wetness sing gumantung saka kemampuane kanggo nempel ing permukaan sing padhet. Yen kita ngomong yen ana sing teles, tegese cairan kasebut nempel ing permukaane - sanajan kita ora mikir banget.

Pitakonan apa banyu udan minangka salah sawijining sing mbingungake pikiran paling gedhe ing filsafat, ilmu pengetahuan lan liya-liyane. Wis pirang-pirang taun, sikap resmi Fakultas Filsafat Universitas Oxford sing bergengsi yaiku "banyu ora teles". Ing pratelan sing diterbitake ing taun 2015, dheweke ujar: "Banyu ora teles amarga 'wetness' minangka sifat sing diakibatake saka interaksi banyu cair lan obyek sing nyebabake nempel ing permukaan obyek kasebut kanthi gaya antarmolekul. Banyu ora kelet, mula ora teles.”

Nanging, ing taun-taun pungkasan, Oxford wis ngganti sikape. Ing 2017, universitas kasebut tweeted: "Apa banyu udan? Akhire kita wis mangsuli pitakonan lawas iki. Pratelan kasebut ana gandhengane karo artikel ing situs web sing nyimpulake: "Banyu ora teles."

Cara tradisional, filsuf wis maintained sing banyu ora bisa dianggep teles amarga soko mung bisa diterangake minangka "udan" yen dhewe ngandhut Kelembapan utawa Cairan, tinimbang mung Cairan; yen ora, kabeh bakal udan - kalebu udhara.

Apa banyu udan?—Perspektif Afrika

Amarga banyu ngemot kelembapan nanging uga nggawe kelembapan nalika ndemek obyek liyane (kayata kulit sampeyan), mula ora bisa diarani teles miturut definisi kasebut.

Sampeyan krasa tetesan udan ing lengen sampeyan, banjur sampeyan ngrasakake banyu mili mudhun ing kulit sampeyan. "Udan udan," sampeyan ngomong dhewe. Nanging iku?

Ora, udan ora udan - lan iki buktine. Udan ora bisa teles amarga ana sing bisa dianggep teles yen ana kontak karo liyane. Lumahing utawa obyek sing teles nduweni cairan ing utawa ing njero lan kena kontak karo cairan, dudu awake dhewe.

Yen ana barang sing diarani teles, apa tegese obyek kasebut kena kontak karo cairan, kayata banyu, lan njupuk sawetara sifat cairan kasebut, kayata adhesi (banyu nempel ing obyek) lan kohesi ( molekul banyu nempel ing molekul banyu liyane).

Contone, yen sampeyan nyelehake marmer kaca menyang mangkok kebak banyu, marmer dadi teles amarga banyu nempel ing. Marmer njupuk sawetara sifat banyu - yaiku, adhesion lan kohesi. Banyu nempel ing marmer amarga adhesi. Dheweke narik molekul banyu menyang molekul kaca ing marmer. Molekul banyu uga tetep bebarengan (kohesi) amarga padha kepincut karo molekul banyu liyane; iki nyebabake tegangan permukaan ing permukaan antarane udhara lan banyu.

Dadi sapa sing kita percaya? Dheweke wis mbuktekake jawaban loro kasebut kanthi ilmiah.

Apa banyu udan?—Perspektif Afrika

Ya, banyu udan. Nanging iki dudu pitakonan sing duwe jawaban objektif. Iku konsep abstrak, lan makna "udan" gumantung carane sampeyan nemtokake.

Salah siji cara kanggo mikir babagan iki yaiku udan minangka properti saka barang sing diubengi dening banyu. Contone, yen sampeyan nyelehake tangan ing mangkok banyu, dadi teles amarga ana banyu ing sakubenge. Mulane kita ngomong yen banyu ndadekake teles.

Cara liya kanggo nemtokake "udan" yaiku tingkat banyu sing ana. Spons garing ora ana banyu, mula ora teles. Spons sing netes isine akeh banyu, mula direndhem. Rendhem banyu nggawe soko udan.

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

iklan

Yen sampeyan nemtokake teles minangka ngemot akeh banyu, ya, banyu bisa dadi teles. Yen sampeyan nemtokake udan minangka kudu diubengi dening cairan, mula ora - amarga luwih akeh banyu wis ngubengi banyu nalika ana ing wadhah sing mbukak utawa cairan liyane.

Dadi iki mung salah siji saka pitakonan sing sampeyan kudu mutusake dhewe apa jawabane. Sampeyan bisa milih definisi sing paling cocog karo sampeyan.

Dadi yen sampeyan takon "apa banyu udan?" jawaban mesthi beda-beda.

Alesan kanggo pitakonan iki ora bisa dijawab amarga perspektif wong sing takon diganti miturut konteks. Yen ahli biologi takon yen banyu udan, dheweke nggawe penyelidikan ilmiah. Yen filsuf takon yen banyu teles, dheweke nggawe penyelidikan metafisika lan logika.

Bedane antarane perspektif ilmiah lan filosofis penting nalika nemtokake apa sing bener. Nalika wong awam sing ora duwe latar mburi ilmiah utawa latar mburi filosofis kudu mangsuli pitakon "apa banyu udan?" padha bakal ngomong ya, iku.

iklan

iklan

Saka perspektif Afrika, banyu udan, lan pancen migunani. Sampeyan bisa ngombe, sampeyan bisa nglangi, sampeyan bisa nyirami tanduran sampeyan - kabeh iku pancen trep. Cairan liyane ora migunani kaya banyu. Alkohol, susu lan akeh cairan liyane ora cedhak karo pentinge banyu.

Bisa uga mbingungake kanggo ngerteni apa sing udan lan apa sing ora, nanging muga-muga sawise maca artikel iki sampeyan bakal nimbang perspektif wong awam, pandangan wong Afrika, pendekatan ilmiah lan pendekatan logis. Sampeyan bisa uga nggodha sampeyan mateni tunyuk kaping pirang-pirang sadurunge adus utawa adus.


Nyebar katresnan

Ninggalake Komentar