Cara Nglindhungi Bisnis Sampeyan Saka Dicolong

Foto penulis
Ditulis dening Esosa

 

Nyebar katresnan

Dadi, sampeyan pengin nglindhungi bisnis sampeyan supaya ora dicolong?

Sampeyan duwe ide bisnis sing apik, lan wong pisanan sing dicritakake yaiku kanca sing paling apik. Kanca sampeyan yakin manawa ide sing apik banget sing bisa nggawe sampeyan entuk akeh dhuwit, nanging nalika sampeyan ngandhani luwih akeh wong, kanca sampeyan takon, "Apa sampeyan wis nglindhungi bisnis sampeyan supaya ora dicolong?" 

iklan

Pitakonan sing apik sing kudu ditakoni sapa wae sing nyoba miwiti bisnis. Kepiye carane nglindhungi bisnis sampeyan supaya ora dicolong? 

Pitakonan apik! Saiki, yen sampeyan maca iki, mesthine sampeyan wis njupuk langkah liyane kanggo entuk informasi sing migunani. Sadurunge pindhah menyang bagean sing luwih gedhe saka kiriman iki, aku kudu ngerti manawa sampeyan bisa nglindhungi "bisnis saka dicolong," nanging sampeyan ora bisa nglindhungi ide bisnis supaya ora dicolong. 

Ora ana agensi sing nglindhungi gagasan ing sirah utawa gagasan sing wis dicritakake marang wong liya. Sampeyan ora bisa nyegah wong saka nyolong gagasan sing sampeyan ngandhani. Sampeyan uga ora bisa nyegah wong-wong mau saka mbangun gagasan sing sampeyan tresnani.

Nanging, yen sampeyan wis ngetrapake ide kasebut utawa nggawe wiwitan utawa nyelehake ide kasebut ing kertas, mula sampeyan wis lulus tahap "ide" lan aku ngucapake selamat. Ana cara kanggo nglindhungi bisnis kasebut saka dicolong. 

Dadi, apa sampeyan kudu wedi yen ana wong sing nyolong bisnis sampeyan?

Sampeyan kudu. Pramila nindakake kabeh sing dibutuhake kanggo nglindhungi bisnis sampeyan penting. 

Apa sampeyan ngerti kenapa? Sanajan sampeyan duwe ide sing paling apik, nalika sampeyan miwiti, wong bakal milih ide sampeyan lan nambah ide sing luwih apik lan dadi duweke. Ayo njupuk, contone, Facebook! Facebook dudu jaringan media sosial pisanan; ana MySpace, nanging ora mandheg Mark Zuckerberg kanggo pindhah luwih karo Facebook.

Kepiye babagan ide crita ing Snapchat? Ora mandheg Instagram nggunakake ide kasebut, utawa Facebook, lan saiki akeh platform, kayata Pinterest, nggunakake pilihan "crita". 

Kowe tekan ngendi asalku?

Yen sampeyan nggarap panemuan inovatif, kayata mesin, alat, seni, karya sastra, medis, utawa rumus, sampeyan kudu nglindhungi ing kabeh biaya.

Nanging sadurunge sampeyan sinau babagan cara nglindhungi bisnis sampeyan supaya ora dicolong, sampeyan kudu ngerti apa sing bisa dicolong wong saka wiwitan.

Apa sing sampeyan bisa nglindhungi ing bisnis sampeyan?

1. Objek fisik utawa spasi 

Iki bisa uga katon aneh, nanging kedadeyan. Gagasan sampeyan sing wis sampeyan lebokake ing kertas bisa dicolong yen ora ditindakake. Apa tegese iki? 

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

iklan

Tegese rumus, mesin, utawa piranti sampeyan bisa dicolong yen sampeyan ora nindakake kanthi bener. Sapa wae bisa nyolong ide fisik sampeyan lan nggawe ide kasebut, nanging paten utawa hak cipta karya sampeyan bisa nyegah wong liya nggunakake.

web:  Dhaptar bisnis penghasilan saben dina ing Nigeria

2. Data utawa informasi

Sapa wae sing nyoba nyolong sampeyan bisa nindakake liwat serangan cyber. 

Yen sampeyan ora nglindhungi database perusahaan, informasi, utamane inovasi penting, bisa dicolong saka sampeyan. 

3. Logos, jeneng utawa identitas

Kadhangkala wong ora keganggu nglindhungi iki amarga rumangsa ora ana sing bakal mudhun. Nanging ora kaget yen wong bisa nyolong jeneng merek sampeyan kanthi alasan pribadi. Dheweke bisa nyolong logo bisnis sampeyan utawa malah mambu sing bisa dingerteni karo merek sampeyan. 

Kabeh iki kudu dilindhungi, utawa sampeyan bakal kelangan apa sing nggawe merek sampeyan "merek kasebut".

iklan

4. Rahasia perdagangan

iklan

Rahasia dagang saka wiwitan sampeyan ora kudu ana ing umum. Rahasia dagang sampeyan bisa dadi ide apik liyane sing direncanakake perusahaan sampeyan, utawa malah desain anyar. 

Siji-sijine wong sing kudu ngerti babagan rahasia dagang kasebut yaiku mitra utawa karyawan sampeyan, sing mesthine kudu kaiket karo NDA, dokumen sing ora saingan, lan kontrak legal sing disewakake. 

Cara Nglindhungi Bisnis Sampeyan Saka Dicolong

nglindhungi bisnis saka nyolong

Iki minangka pitakonan gedhe sing bakal dijawab ing artikel iki. Sampeyan bisa nglindhungi bisnis sampeyan supaya ora dicolong kanthi pirang-pirang cara, saka paten nganti hak cipta lan liya-liyane. Tanpa ado maneh, iki cara sing bisa dipercaya kanggo nyegah wong nyolong bisnis sampeyan:

1. Kanggo nglindhungi bisnis saka maling, nglindhungi saka njero 

Aku ngerti sampeyan bisa uga kepingin weruh apa tegese iki, nanging entuk iki: akeh bisnis sing dicolong dening wong njero. 

Contone, sampeyan mikir babagan ide bisnis. Sampeyan mutusake kanggo melu kanca utawa pepadhamu, lan sampeyan loro-lorone miwiti bisnis, nanging pungkasane duwe rebutan. Sampeyan duwe risiko bisnis sampeyan dicolong saka sampeyan. 

Kanca sampeyan ngerti banget babagan ide iki. Padha ngerti carane kabeh bisa; padha ngerti carane akeh padha kudu mbangun ing idea iki ing dhewe, lan padha bisa malah njupuk sawetara langkah luwih dening paten idea iki. 

iklan

Kanggo nyegah kedadeyan kasebut, sampeyan kudu siyap. 

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

iklan

Deleng, wong bisa gampang njupuk ide saka sampeyan yen mitra bisnis sampeyan duwe kompetensi ing bidang kerja sampeyan. Dadi wiwiti mikir kanthi strategis lan sadhar yen wong sing kompeten ing bidang sampeyan bisa dadi masalah kanggo sampeyan. 

Manajer operasi sampeyan, calon investor, lan utamane pendiri sampeyan, duweni potensi kanggo nyolong bisnis sampeyan lan dadi pesaing paling nggegirisi sing wis sampeyan bayangake.

Kaya sing dakkandhakake sadurunge, wong ora mung nyolong ide, nanging wong njero sing ngerti wong sing kerjo bareng karo sampeyan, rencana sampeyan, lan investor bisa nyolong bisnis sampeyan. Dadi priksa manawa sampeyan ora mung kerja keras nanging kerja cerdas. Sampeyan kudu mlebu eksklusif karo mitra, karyawan, lan liya-liyane.

Kanggo bisa pinter lan nglindhungi bisnis saka dicolong dening karyawan, sampeyan kudu nindakake:

  • A Non-Disclosure Agreement (NDA) iku penting. 

iklan

Dokumen sing bisa ditindakake kanthi sah iki ngiket kabeh wong sing kerja bareng karo sampeyan supaya ora ngrembug informasi babagan bisnis sampeyan ing papan liya. 

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

Kanthi cara iki, buruh sampeyan ora bisa bocor apa-apa babagan wiwitan sampeyan. Dadi, yen sampeyan pengin ngerti carane nglindhungi bisnis sampeyan supaya ora dicolong, nduwe karyawan mlebu NDA minangka langkah pertama sing apik.

  • Perjanjian Non-Saingan. 
web:  Tip Optimasi Toko App: Kepiye Pros Nindakake

Minangka NDA nglindhungi wong sing kerja karo sampeyan saka bocor informasi babagan bisnis sampeyan, persetujuan non-saingan malah luwih bener. 

Elinga, nyolong bisnis sampeyan uga bisa dadi startup sing saingan, ta? Dokumen hukum iki ngiket mitra utawa karyawan sampeyan supaya ora nggawe bisnis saingan kaya sampeyan. Dadi yen sampeyan nglindhungi bisnis sampeyan supaya ora dicolong, iki minangka langkah liyane sing kudu ditindakake.

  • Work-kanggo-nyewa.

Dokumen legal iki nggawe gagasan apa wae sing diwenehake karyawan kanggo kabecikan perusahaan dadi duweke sampeyan. Iki tegese, anggere karyawan sampeyan duwe ide kanggo ngembangake bisnis sampeyan, mula bakal dadi duweke sampeyan.

iklan

Telung dokumen kasebut ing ndhuwur bakal nglindhungi bisnis sampeyan supaya ora dicolong dening mitra lan karyawan sampeyan. 

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

2. Nglindhungi utomo idea

Minangka kasebut sadurungé, sampeyan ora bisa ndhaftar idea, nanging sampeyan bisa nglindhungi wiwitan wayahe dadi luwih saka idea ing sirah. Balung saka ide sampeyan diarani properti intelektual. 

Kepiye carane sampeyan bisa nindakake iki? Kepiye carane nyegah bisnis supaya ora dicolong?

Kepiye carane sampeyan bisa nglindhungi bisnis sampeyan kanthi sah? 

Aku bakal mangsuli akeh pitakonan ing bagean iki. 

iklan

Sampeyan bisa nglindhungi utomo ide liwat cara ing ngisor iki:

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

  • Paten.
  • Merek dagang identitas bisnis sampeyan. 
  • Hak cipta ide sing wis sampeyan lakoni. 
  • Paten inovasi sampeyan. 

Iki minangka salah sawijining langkah utama sing bisa nglindhungi bisnis sampeyan kanthi pirang-pirang cara. Kanggo paten ide sampeyan, pamrentah menehi hak kanggo nyegah wong liya nyalin, nggawe, adol, utawa nggunakake inovasi sampeyan sajrone wektu tartamtu. 

Dadi yen utomo ide bisnis sampeyan yaiku piranti, prosedur, mesin, alat, utawa rumus, mula wektune kanggo paten wiwitan iki lan nuntut kepemilikan. 

Elinga, sampeyan ora bisa paten gagasan, nanging sampeyan bisa paten soko fisik yen nduweni fitur ing ngisor iki: 

  • Wiwitan sampeyan kudu anyar.

Inovasi sampeyan kudu nyukupi syarat "anyar". Mesthine ora dadi remake saka sing wis ana sadurunge. 

  • Penemuan.

iklan

Iki kudu dadi penemuan nyata sing kalebu nggabungake ide kanggo nggawe sing durung nate ana. 

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

  • Wiwitan sampeyan kudu paten.

Nalika pemerintah pengin paten alat, mesin, proses, formula, lan liya-liyane, biasane ana ing kategori. 

Dadi, yen sampeyan pengin panemuan sampeyan bisa dipatenake, mula sampeyan kudu nimbang manawa penemuan kasebut kalebu ing kategori kasebut:

  • Aksesoris komputer
  • Hardware komputer
  • Piranti lunak komputer
  • Proses bisnis, cara, utawa prosedur
  • Game
  • Nambah kemajuan ing internet
  • MachineryTools
  • Alat musik
  • Alat olahraga lan liya-liyane.

Iki tegese bisnis kaya Uber ora bisa paten bisnis wiwitan amarga, miturut hukum, model bisnis iki ora kalebu ing kategori utawa kategori sing kasebut ing pamrentah.

Mesthi kaget, ta? Yen bisnis kaya Uber ora bisa paten gagasan, banjur Netflix bisa paten duweke? 

iklan

Ya! 

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

Netflix nemokke pendekatan komputer kanggo nyewa lan nonton film lan acara ing 2003 lan paten inovasi iki. Amazon nindakake sing padha karo metode bisnis sistem 1-Klik, lan iki nggawe Amazon lan Netflix beda karo pesaing.

  • Merek dagang identitas bisnis sampeyan
web:  60 Ide Bisnis Cilik Sing Bisa Ing Nigeria (20 Kerja saka Omah)

Sampeyan bisa merek dagang logo, jeneng, tagline, werna, lan liya-liyane. Bab kasebut dikenal minangka "identitas" produk utawa perusahaan.

Merek dagang nglindhungi identitas bisnis supaya ora dicolong utawa dijupuk saka sampeyan. 

Mulane Coca-Cola katon beda karo Pepsi lan akeh perusahaan soda liyane. 

iklan

Dadi yen identitas wiwitan sampeyan durung diwenehi merek dagang, wektune kanggo nindakake. Sampeyan ora pengin ana sing nyolong jeneng merek sing sampeyan kerjaake kanthi angel utawa logo sing sampeyan gunakake. 

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

  • Copyright

Sampeyan mbutuhake dokumen legal sing nglindhungi karya, kayata musik, seni, gambar, video, potongan visual, swara, lan karya sastra. Kanthi iki, ora ana wong liya sing bisa nerbitake maneh utawa nyithak ulang karya sastra utawa seni, lan ora ana sing bisa ngrekam musik sampeyan kajaba sampeyan. 

Dokumentasi legal iki cukup umum ing antarane seniman utawa industri hiburan. Hak cipta iki nyegah skrip, karya sastra, utawa musik sampeyan ora dicolong lan diterbitake maneh dening individu utawa perusahaan liya. 

Nanging ngerti iki: ana akeh cara sing bisa digunakake kanggo nglindhungi bisnis sampeyan supaya ora dicolong dening sapa wae. 

Saliyane nindakake perkara liwat dokumen kaya NDA utawa perjanjian non-saingan, sampeyan uga bisa nyoba cara sing gampang iki kanggo nglindhungi wiwitan. Cara sing aman iki yaiku: 

1. Bagikan ekuitas

iklan

Wong-wong seneng ide duwe barang. Iku menehi rasa daya lan prestasi. Dadi apa tegese iki?

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

Sampeyan bisa tansah nggawe wong partner utawa bagéan saka wiwitan. Iki mbantu amarga wong arang nyolong saka apa sing dadi bagean. 

Apa iki ngalahake tujuan NDA? Ora temenan! Sampeyan bisa nindakake iki lan isih entuk persetujuan NDA utawa non-saingan.

2. Rekam utawa dokumen kabeh babagan wiwitan sampeyan

Iku pancene apik kanggo tansah nyathet kabeh babagan bisnis sampeyan, sanajan sampeyan nindakake soko cilik kaya ngandhani wong sawetara informasi babagan wiwitan sampeyan.

3. Nglindhungi bisnis saka maling, nindakake sawetara ngeduk

Sampeyan ngirim ora mung nggawa wong menyang wiwitan tanpa bener nggawe sawetara mriksa latar mburi ing wong. Sapa ngerti? Sampeyan bisa uga nemokake sing bisa nyegah masalah ing mangsa ngarep kanggo sampeyan. 

iklan

Yen sampeyan ngerti yen karyawan wis duwe kebiasaan bocor informasi ing antarane perusahaan sing saingan ing lapangan sampeyan, luwih becik ngedohi wong kasebut.

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

4. Nyebarake babagan wiwitan sampeyan

Yen sampeyan wis nindakake langkah-langkah hukum babagan bisnis wiwitan, mula ora becik kanggo ngumumake menyang wong bisnis sing wis digawe. Iki bisa ngalangi wong saka bener nyalin karya. 

Dadi yen sampeyan duwe wiwitan lan sampeyan wis takon wong carane nglindhungi bisnis sampeyan supaya ora dicolong, mesthi ana cara sing cerdas kanggo nindakake. 

Bisa uga ana wong sing nyoba nyolong bisnis iki lan nggawe dhewe. Aja wedi ngendhegake sampeyan mikir gagasan lan ngembangake sesuatu saka ide kasebut. 

Minangka luwih apik kanggo nyimpen gagasan kanggo dhewe, sampeyan kudu wong kanggo nganalisa wiwitan karo sampeyan supaya sampeyan bisa njaluk review jujur.

iklan

Dhiskusi karo wong sing dipercaya, guneman babagan ide sampeyan lan entuk umpan balik. Yen sampeyan ngerti iki bakal duwe pengaruh sing luar biasa, uripake ide sampeyan lan nglindhungi wiwitan sampeyan kanthi kabeh biaya!

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki


Nyebar katresnan

Ninggalake Komentar