Negara paling enom ing donya: 12 negara paling enom ing donya ing 2023

Foto penulis
Ditulis dening Chinyere Akalugwu

 

Nyebar katresnan

Sudan Kidul minangka negara paling enom ing donya. Mung dadi negara dhewe ing taun 2011 sawise pisah saka Sudan.

Ing donya modern, negara anyar tansah digawe, sanajan akeh negara iki wis ana atusan taun. Nalika sawetara saka negara paling tuwa umure atusan taun, negara paling enom umure mung puluhan taun.

Meh kabeh negara ing daftar iki muncul nalika padha pisah saka negara cedhak sing tanggung jawab sawise perang utawa referendum. Sawetara wis rampung kanthi apik wiwit merdika, dene liyane isih nyoba ngupayakake sikile.

Ing artikel iki, kita bakal nliti sawetara negara paling enom ing donya sing bubar dadi negara berdaulat.

12 negara paling enom ing donya (negara paling anyar)

1. Kazakhstan

Kazakhstan iku salah siji saka limang negara ing Asia Tengah. Rusia ngubengi ing sisih lor lan lor-kulon, China ing sisih wétan, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Segara Aral, lan Turkmenistan ing sisih kidul. 

Kazakhstan minangka negara paling gedhe miturut massa darat ing Asia Tengah lan negara paling gedhe nomer sanga ing donya. Jembar wewengkone watara 1,820 mil (2,930 km) saka wetan nganti kulon lan 960 mil (1,500 km) saka lor nganti kidul. 

Kazakhstan ora dianggep minangka bagéan saka Asia Tengah dening pejabat ing tilas Uni Soviet, nanging nduweni akeh fitur fisik lan budaya sing padha karo negara-negara Asia Tengah liyane.

Astana, sing biyen diarani Nur-Sultan, Aqmola, lan Tselinograd, minangka ibukutha negara. Dumunung ing sisih lor-tengah negara. 

Kazakhstan dadi negara mardika tanggal 16 Desember 1991, biyen dadi bagian saka USSR, nanging tanggal 16 Desember 1991, negara kasebut dadi negara mardika.

Kazakhstan

2. Uzbekistan

Republik Uzbekistan iku sawijining negara ing Asia Tengah sing diubengi dening lemah. Kazakhstan ing sisih lor, Kyrgyzstan ing sisih lor-wétan, Tajikistan ing sisih kidul-wétan, Afghanistan ing sisih kidul, lan Turkmenistan ing sisih kidul-kulon. 

Tashkent minangka ibukutha lan kutha paling gedhe ing negara kasebut. Uzbekistan iku sawijining negara Turkik lan bagéyan saka Organisasi Negara Turkik. 

Nomad Iran Wétan, sing diarani Scythians, minangka wong pisanan sing manggon ing wilayah sing saiki diarani Uzbekistan. Dheweke mbangun karajan ing Khwarazm (800–600 SM), Bactria (800–600 SM), Sogdia (800–600 SM), Fergana (300 SM–600 AD), lan Margiana (300 SM–600 SM) (abad kaping 3 SM). - abad kaping enem Masehi).

Ing abad kaping 13, wong Mongol teka lan numpes dinasti Khwarazmian lokal. Sawisé iku, wong-wong Turki nguwasani wilayah kasebut. Ing abad kaping 16, para Shaybanid Uzbek njupuk alih tanah-tanah dinasti Timurid lan mindhah pusat kekuwatan menyang Bukhara.

Sajrone abad kaping 19, kabeh Asia Tengah alon-alon ditambahake menyang Kakaisaran Rusia. Tashkent dadi pusat urip politik ing Turkestan Rusia. Ing taun 1924, Republik Sosialis Soviet Uzbek dadi negara mardika ing Uni Soviet.

Iki bisa ditindakake kanthi proses delimitasi nasional. Iku dadi Republik Uzbekistan tanggal 31 Agustus 1991, mung sawetara sasi sadurunge Uni Soviet bubar.

Uzbekistan

3. Makedonia Lor

Iku negara sing dikurung daratan sing wewatesan karo Kosovo[e], Serbia, Bulgaria, Yunani, lan Albania. [8] Kutha iki kalebu kira-kira sapratelo saka wilayah Makedonia sing luwih gedhe.

Seprapat saka 1.83 yuta wong manggon ing ibukutha lan kutha paling gedhe, Skopje. Akèh-akèhé wong sing manggon ing kono yaiku wong Makedonia Slavia Kidul. Udakara 25% saka populasi yaiku Albania, sing minangka minoritas gedhe. Sawisé iku wong Turki, Romawi, Serbia, Bosnia, Aromania, lan sawetara kelompok cilik liyané.

Republik Makedonia Lor njupuk siji bagéan saka wilayah sajarah lan geografis Makedonia. Bagian iki diarani Vardar Macedonia (saiki dipérang antara Makedonia, Yunani lan Bulgaria).

Ing pungkasan abad kaping 14, Makedonia dijupuk dening Kakaisaran Ottoman, lan budaya wilayah kasebut diganti maneh. Wilayah iki dadi bagéan saka Republik Federal Sosialis Yugoslavia ing taun 1944.

Makedonia Lor nganakake voting kanggo kamardikan tanggal 8 September 1991, lan 74% wong sing milih setuju. Dadi, ing Januari 1992, negara kasebut ngumumake yen negara kasebut ora dadi bagean saka Bekas Yugoslavia.

Macedonia

4. Eritrea

Eritrea biyen dadi jajahan Italia sadurunge kelangan wilayahe nalika Kampanye Afrika Timur sawise Perang Donya II. Ora suwe, wilayah kasebut ana ing administrasi Inggris.

Gerakan Pembebasan Eritrea didegaké ing taun 1958 déning klompok Eritrea (ELM). Umume wong ing grup kasebut yaiku mahasiswa, profesional, lan intelektual saka Eritrea.

Iku njupuk bagéyan ing aktivitas politik rahasia sing dimaksudaké kanggo mbangun munggah oposisi kanggo kawicaksanan negara Ethiopian kekaisaran sentralisasi. [92] Front Pembebasan Eritrea (ELF), dipimpin déning Hamid Idris Awate, miwiti perang bersenjata kanggo kamardikan tanggal 1 September 1961.

Eritrea ngumumake kamardikan lan diakoni dening negara liya ing taun 1993. Iki kedadeyan sawise wong-wong Eritrea milih kamardikan kanthi akeh ing referendum sing diarani. UNOVER.

Eritrea

5. Slowakia

Slowakia iku salah siji saka rong negara sing dadi tilas Cekoslowakia. Cekoslowakia pisanan digawe saka sawetara kekaisaran ing taun 1918 sawisé pungkasan Perang Donya I, sing nyebabake pecah Austria-Hongaria, 

Sajrone wektu antarane rong perang donya, iku siji-sijine negara ing Eropah tengah lan wétan sing tetep demokrasi. Rezim fasis alon-alon ngrebut Cekoslowakia, sing dadi isin. Sawise kudeta ing taun 1948, Cekoslowakia dipimpin dening komunis lan gabung karo Blok Timur, sing dipimpin Uni Soviet.

Slowakia wis dadi negara maju kanthi ekonomi maju lan berpenghasilan dhuwur wiwit dadi negarane dhewe. Rangking dhuwur banget ing Indeks Pembangunan Manungsa. Slowakia uga nindakake kanthi apik babagan tes kebebasan sipil, kebebasan pers, kebebasan internet, pamarentah demokratis, lan katentreman.

Slowakia

6. Ceko

Sadurunge Cekoslowakia bubar, Republik Ceko dadi separo negara liyane. Nganti taun 1918, Kraton Bohemia nguwasani negara kasebut. Sawisé Cekoslowakia dibentuk, wong Ceko gabung karo Moravia, Bohemia, lan Slowakia. Sawisé taun 1948, negara iki dikuwasani déning Uni Sovyèt, kaya Slowakia.

Nalika wong-wong Slowakia ujar manawa dheweke pengin dadi dhewe saka Ceko ing taun 1992, wong Ceko sarujuk kanggo mecah negara federasi kasebut.

Tanggal 13 Desember 1992, Cekoslowakia bubar, lan Republik Ceko lan Slowakia dadi negara sing cedhak karo siji lan sijine. Moravia tetep ana ing tangane mantan.

Republik Ceko minangka salah sawijining negara paling enom ing donya.

7. Palau

Palau minangka negara sing paling sithik pedunung ing dhaptar iki. Dumunung ing sisih kulon Samudra Pasifik lan dumadi saka klompok pulo sing disebut Mikronesia. Luwih saka 21,000 wong manggon ing kono ing 250 pulo. Palau entuk pamrentahan dhewe tanggal 1 Oktober 1994, 15 taun sawise mutusake ora gabung karo Mikronesia amarga beda budaya lan basa.

Pulo-pulo sing mbentuk Palau dijajah dening negara-negara sing beda-beda sajrone pirang-pirang taun. Sawisé Perang Donya II, padha dadi bagéan saka Perserikatan Bangsa-Bangsa Trust Territory ing Pasifik, kang Amerika Serikat mbukak.

Hubungane karo Amerika Serikat isih dadi "Compact of Free Association", sing tegese AS menehi dhuwit Palau lan ngontrol militer.

Ing taun 2009, negara kasebut setuju kanggo njupuk enem tawanan Uighur saka Teluk Guantanamo, sing nyebabake akeh masalah. Palau misuwur minangka industri pariwisata lan minangka salah sawijining negara paling sugih ing Pulo Pasifik.

Palau

8. Serbia & Montenegro

Sawise Yugoslavia bubar ing taun 1991, Serbia lan Montenegro dadi siji negara. Ing taun 2003, padha dadi Uni Negara Serbia lan Montenegro, lan ing taun 2006, dadi rong negara sing kapisah.

Pungkasane, Montenegro sing ngrusak hubungan karo Serbia. Ing tanggal 21 Mei 2006, referendum nuduhake yen mung luwih saka 55 persen wong pengin medhot hubungan karo Serbia. Ing tanggal 3 Juni, Montenegro ngumumake kamardikan. Sawetara dina sawise iku, Serbia nindakake perkara sing padha.

Wiwit entuk kamardikan, Montenegro wis nyoba gabung karo Uni Eropa, gabung karo Organisasi Perdagangan Dunia lan mbalekake monarki sing wis suwe diasingake. Umume wong wis seneng karo kinerja ekonomi wiwit merdika.

Mesthine, nalika Montenegro dadi mardika, Serbia uga minangka negara "anyar", sanajan sacara sah minangka penerus serikat pekerja. Wiwit taun 2006, akèh-akèhé kabijakan Montenegro wis pro-Eropa, lan saiki ana ing jalur kanggo gabung karo Uni Eropa.

Wiwit Presiden Tomislav Nikolic kapilih rong taun kepungkur, negara kasebut nyoba golek imbangan antarane dadi bagean saka Eropa lan nggarap Rusia, sing wis dadi sekutu tradisional.

Serbia lan Montenegro kalebu negara paling enom ing donya.

9. Timor 

Timor Timur minangka jeneng lawas kanggo Timor-Leste. Ing taun 1500-an, Spanyol lan Portugis minangka wong pisanan sing manggon ing kana. Ing taun 1613, Walanda pindhah menyang kulon. Ing taun 1812, pulo iki dikelola dening Inggris, sing dadi tanggung jawab.

Walanda lan Portugis perang ing sisih wétan pulo ing taun 1860 lan 1893. Nalika Perang Donya II, Timor Wétan dikuwasani Jepang. Timor Wétan dikuwasani déning Portugis wiwit taun 1500-an nganti taun 1975.

Taun sabanjuré, ing taun 1976, Indonesia nyerang wilayah kasebut lan ndadekake pulo kasebut minangka bagéan saka negarane.

Timor Leste tetep ana ing pamaréntahan Indonésia nganti 20 taun sabanjuré. Akeh wong sing tiwas amarga pendhudhukan, aneksasi, pailan, lan penyakit.

Amarga tekanan saka negara liya, pamarentah Indonesia sarujuk kanggo referendum tanggal 30 Agustus 1999. Timor-Leste durung merdika nganti taun 2002.

Timor

10. Kroasia

Sawise Austria-Hongaria dikalahake ing taun 1918, Kroasia gabung karo Serbia lan Slovenia kanggo mbentuk Yugoslavia. Nalika Perang Donya II, Jerman lan Italia kerja bareng kanggo nggawe negara merdika sing kalebu Kroasia-Slavonia.

Iku dadi bagéan saka Dalmatia lan Bosnia lan Herzegovina. Kroasia diowahi dadi republik komunis ing Yugoslavia sawisé perang. Dheweke entuk pamrentahan dhewe ing taun 1991. Iki nyebabake tentara Yugoslavia lan Serbia munggah.

Ing taun 1995, wilayah sing dikuwasani Serbia wis direbut maneh. Ing taun 2002, Kroasia pungkasane bisa nguwasani kabeh tanahe.

Croatia

11. Kosovo

Kosovo tau dikuwasani déning akèh kekaisaran sing béda atusan taun kepungkur. Kakaisaran Romawi, Kekaisaran Bizantium, lan Kekaisaran Serbia kabeh dadi bagéan saka iki. Nalika Serbia pisah saka Kakaisaran Ottoman ing taun 1912, Serbia nguwasani Kosovo maneh.

Ing taun 1918, Serbia ora nguwasani negara kasebut. Wiwit Bulgaria lan Austria-Hongaria padha nguwasani wilayah ing wektu iku, Kosovo ditinggal gabung karo Yugoslavia ing taun sing padha.

Kosovo minangka bagéan saka Yugoslavia nganti pamaréntahan dijupuk dening Serbia ing taun 1989. Ing pungkasan taun 1990-an, angkatan udara Yugoslavia lan Serbia ninggalake negara kasebut amarga pambrontakan lan serangan udara dening NATO. Ing wiwitan taun 1999, Perserikatan Bangsa-Bangsa mimpin wilayah kasebut. Tanggal 17 Fèbruari 2008, Kosovo éntuk kamardikan saka Serbia.

Kosovo

12. Sudan Kidul

Sudan Kidul pisah saka Sudan tanggal 9 Juli 2011, dadi negara paling enom ing donya sawisé perang sipil sing dawa lan berdarah karo wilayah lor sing didominasi Arab.

Ing referendum, meh 99 persen pamilih milih kamardikan, lan liyane ing donya cepet dikenali negara anyar. Amerika Serikat diwenehi pujian amarga dadi bagean penting saka dalan kanggo kamardikan Sudan Kidul.

Wiwit negara mardika, wis akeh masalah, sing paling akeh bisa dilacak saka rong perkara gedhe:

  • Jumlah wong miskin ing Sudan Kidul,
  • Kelompok politik negara asale saka macem-macem etnis lan ora duwe mungsuh sing umum.

Tambah maneh yen negara iki isih enom lan akeh sumber daya alam sing durung digunakake akeh, lan sampeyan duwe papan sing ana perang politik ing sawetara taun kepungkur.

Perang sipil ing Sudan Kidul wis rampung wiwit taun 2018, nanging rasa ora aman lan kerusuhan ing negara kasebut tetep dadi ancaman kanggo warga.

Sudan Kidul saiki dadi negara paling enom ing donya.

Liyane final

Muga-muga artikel iki bisa menehi wawasan babagan negara paling enom ing donya. Wong lan negara ganti wektu, lan pamrentah bisa ngilangi kontrak.

Ing mangsa ngarep, bisa uga ana negara anyar ing peta. Owah-owahan apa wae sing kedadeyan sawise iku mesthine kudu tentrem. Yen wis aman kanggo turis kanggo lelungan menyang luar negeri, kita bisa nyana lan ngarep-arep entuk boarding pass anyar ing kabeh rute kasebut.

Ayo ngerti ing bagean komentar yen sampeyan curiga manawa ana negara anyar sing bakal muncul ing mangsa ngarep kanggo njupuk posisi paling enom minangka negara paling enom ing saindenging jagad. 


Nyebar katresnan

Ninggalake Komentar