Negara-negara Afrika lan Ibukutha lan Présidhèn (2023-2024)

Nyebar katresnan

Ditinjau liwat Soliu.

Sawetara negara Afrika sing paling misuwur lan ibukutha lan presiden kalebu Mesir, Kenya, Nigeria, lan Afrika Kidul. Ibukutha negara kasebut yaiku Kairo, Nairobi, Abuja, lan Pretoria. Présidhèn negara kasebut yaiku Abdel Fattah el-Sisi, Uhuru Kenyatta, Bola Ahmed Tinubu, lan Cyril Ramaphosa.

Negara-negara Afrika liyane sing misuwur kalebu Ethiopia, Maroko, lan Rwanda. Ibukutha negara kasebut yaiku Addis Ababa, Rabat, lan Kigali. Présidhèn negara kasebut yaiku Sahle-Work Zewde, Mohammed VI, lan Paul Kagame.

Afrika minangka bawana sing jembar. Saklawasé 20% saka tanah ing Bumi, utawa 30,370,000 kilometer persegi, ditutupi. Iki minangka bawana paling akeh nomer loro ing donya. Kanthi 54 negara, saben duwe ibukutha lan presiden sing unik.

Saka Algiers ing Aljazair nganti Windhoek ing Namibia, ibukutha Afrika nampilake keragaman lan sejarah sing sugih ing bawana kasebut. Kajaba iku, présidhèn saka negara-negara kasebut nduweni peran penting kanggo mbentuk lanskap politik negara lan nyopir pembangunan sosial-ekonomi. 

Negara-negara Afrika lan Ibukutha lan Présidhèn

Ing ngisor iki minangka dhaptar dhaptar negara-negara Afrika lan ibukutha lan presiden:

1. Aljazair:

Negara-negara Afrika lan Ibukutha lan Présidhèn

Aljazair minangka negara sing maneka warna lan sugih budaya sing ana ing Afrika Lor. Ibukuthane yaiku Algiers, kutha pesisir sing sregep sing dikenal kanthi makna sejarah lan pesona Mediterania. 

Presiden Aljazair yaiku Abdelmadjid Tebboune. Dheweke dadi jabatan ing Desember 2019 sawise pemilihan presiden.

2. Angola:

Dumunung ing sisih kidul Afrika yaiku bangsa Angola. Zambia wewatesan ing sisih kidul-wétan, Namibia ing sisih kidul, lan Republik Demokratik Kongo ing sisih wétan lan lor.

 Angola nduweni warisan alam sing sugih, kanthi maneka warna lanskap sing kalebu alas udan, sabana, lan ara-ara samun. Negara iki uga dadi papan kanggo kewan liar, kalebu gajah, singa, lan badhak. Presiden Angola yaiku Joao Lourenco.

3. Benin: 

Negara-negara Afrika lan Ibukutha lan Présidhèn

Benin iku sawijining negara cilik sing dumunung ing Afrika Kulon. Ibukuthané yaiku Porto-Novo. Togo wewatesan ing sisih kulon, Nigeria ing sisih wétan, lan Burkina Faso lan Niger ing sisih lor. 

Benin minangka negara pesisir kanthi budaya lan sejarah sing sugih. Negara kasebut misuwur kanthi tradhisi Voodoo, pasar warna-warni, lan pesisir sing apik. Presiden Benin, Patrice Talon.

4. Botswana: 

Ing Afrika Kidul, ana negara sing dikurung daratan sing diarani Botswana. Ibukutha Botswana diarani Gaborone. 

Namibia wewatesan ing sisih kulon, Zambia lan Zimbabwe ing sisih lor, lan Afrika Kidul ing sisih kidul lan wétan. Botswana misuwur kanthi tujuan satwa lan safari, kalebu Delta Okavango lan Taman Nasional Chobe. 

Negara iki uga ana ing Gurun Kalahari, salah sawijining gurun paling gedhe ing donya. Présidhèn Botswana ya iku Mokgweetsi Masisi.

5. Burkina Faso:

Negara-negara Afrika lan Ibukutha lan Présidhèn

Ing Afrika Kulon ana negara sing diarani Burkina Faso. Ouagadougou dadi ibukutha Burkina Faso. Watesé kaya ing ngisor iki: Togo lan Pantai Gading ing sisih kidul-kulon, Benin ing sisih kidul, Niger ing sisih wétan, lan Mali ing sisih lor. 

Burkina Faso minangka negara miskin kanthi sejarah ora stabil politik. Nanging, iku uga negara ayu karo budaya sugih. Negara iki misuwur kanthi musik, tari, lan wong sing ramah. Presiden Burkina Faso yaiku Ibrahim Traore.

6. Burundi:

Negara cilik Burundi dumunung ing Afrika Wétan. Tanzania dumunung ing sisih wétan lan kidul, Rwanda ing sisih lor, lan Republik Demokratik Kongo ing sisih kulon. Bujumbura minangka ibukutha.

Burundi minangka negara miskin kanthi sejarah konflik etnis. Nanging, iku uga negara ayu karo budaya sugih. Presiden yaiku Evariste Ndayishimiye. Negara iki dikenal kanthi bukit-bukit sing gumunggung, perkebunan teh sing subur, lan wong-wong sing ramah.

7. Cabo Verde:

Ing pesisir Afrika Kulon, ing Samudra Atlantik, ana kapuloan pulo sing dikenal minangka Cabo Verde. 

Praia minangka ibukutha Cabo Verde. Senegal wewatesan ing sisih wétan. Cabo Verde minangka tujuan wisata sing misuwur amarga pesisir sing apik, banyu sing bening, lan iklim sing nyenengake.

Negara iki uga dikenal kanggo musik lan budaya. Presiden Cabo Verde yaiku Jose Maria Neves

8. Kamerun:

Negara-negara Afrika lan Ibukutha lan Présidhèn

Kamerun iku sawijining negara sing dumunung ing Afrika Tengah. Wewatesan karo Nigeria ing sisih kulon, Chad lan Republik Afrika Tengah ing sisih lor, Guinea Khatulistiwa lan Gabon ing sisih kidul, lan Republik Kongo ing sisih wétan. 

Kamerun minangka negara sing maneka warna lan maneka warna, kalebu alas udan, sabana, lan gunung. Paul Biya minangka presiden Kamerun, lan ibukutha Yaounde.

 Negara iki uga duwe macem-macem kewan liar, kalebu gajah, singa, lan gorila.

9. Republik Afrika Tengah:

Dumunung ing Afrika Tengah, Republik Afrika Tengah minangka negara sing kakurung daratan. Chad wewatesan karo Sudan lan Sudan Kidul ing sisih wétan lan lor. 

Republik Demokratik Kongo ing sisih kidul lan Kamerun ing sisih kulon. Ibukutha Republik Afrika Tengah yaiku Bangui. Présidhèn punika Faustin-Archange Touadera. 

Republik Afrika Tengah minangka negara miskin kanthi sejarah ora stabil politik. Nanging, iku uga negara ayu karo budaya sugih. Negara iki misuwur kanthi alas udan, grojogan, lan wong sing ramah.

10. Chad:

Negara-negara Afrika lan Ibukutha lan Présidhèn

Chad iku sawijining negara sing kakurung daratan ing Afrika Tengah. Ing sisih lor wewatesan karo Libya, ing sisih wétan karo Sudan, ing sisih kidul karo Republik Afrika Tengah, ing sisih kidul-kulon karo Kamerun lan Nigeria, lan ing sisih kulon karo Niger.

Idriss Deby minangka presiden Chad lan ibukuthane yaiku N' Djamena. Chad minangka negara miskin kanthi sejarah ora stabil politik. Nanging, iku uga negara ayu karo budaya sugih. Negara iki misuwur kanthi pemandangan ara-ara samun, tlaga, lan wong sing ramah.

11. Komoro:

Kapuloan Kapuloan Comoros dumunung ing Samudra Hindia ing pesisir Afrika Wétan.

 Ibukuthané yaiku Moroni; presiden yaiku Azali Assoumani. Madagaskar wewatesan ing sisih kidul-kulon lan Mozambik ing sisih kulon.

Comoros minangka negara miskin kanthi sejarah ora stabil politik. Nanging, iku uga negara ayu karo budaya sugih. 

Negara iki misuwur amarga pesisir, gunung vulkanik, lan wong sing ramah.

12. Demografi Republik Kongo:

Negara-negara Afrika lan Ibukutha lan Présidhèn

Afrika Tengah minangka papan kanggo Kongo-Kinshasa, uga diarani Republik Demokratik Kongo (DRC). 

DRC minangka negara paling gedhe nomer loro ing Afrika lan nomer sewelas paling gedhe ing donya miturut wilayah darat.

Kanthi kurang luwih 112 yuta jiwa, Republik Demokratik Kongo nduweni populasi Francophone paling gedhe ing donya. 

Kinshasa, ibukutha nasional lan metropolis paling gedhe, uga dadi pusat ekonomi.

13. Cote d Aku seneng:

Côte d'Ivoire, uga dikenal minangka Pantai Gading, iku sawijining negara ing pesisir kidul Afrika Kulon. Jeneng resmine yaiku Republik Pantai Gading. Ibukuthane, "Yamoussoukro", dumunung ing tengah negara, nalika kutha paling gedhe lan pusat ekonomi yaiku Abidjan. 

Batesan tanah karo Teluk Guinea, Guinea, Liberia, Mali, Burkina Faso, lan Ghan ing sisih kidul.

 Basa resmine yaiku basa Prancis, nanging basa pribumi kayata Bété, Baoulé, Dioula, Dan, Anyin, lan Cebaara Senufo uga akeh diucapake. Kira-kira 78 basa beda-beda digunakake ing Côte d'Ivoire.

Populasi ing negara iki maneka warna agama, kanthi akeh Muslim, Kristen, lan penganut agama tradisional kayata Animisme.

Presiden Côte d'Ivoire saiki yaiku Alassane Ouattara, sing wis dadi kantor wiwit 2010.

Côte d'Ivoire minangka negara sing relatif makmur ing Afrika Kulon, kanthi ekonomi berkembang lan infrastruktur sing berkembang. 

Negara iki minangka eksportir utama coklat, kopi, lan produk pertanian liyane. Iki uga dadi tujuan wisata sing misuwur amarga pesisir, alas udan, lan taman nasional sing apik.

14. Djibouti:

Djibouti minangka bangsa tanduk cilik ing Afrika. Ing sisih lor wewatesan karo Eritrea, ing sisih kulon lan kidul karo Ethiopia, lan ing sisih kidul wewatesan karo Somalia. 

Présidhèn Djibouti yaiku Ismail Omar Guelleh, sing wis dadi kantor wiwit taun 1999. Ibukutha Djibouti uga disebut Djibouti City, minangka pusat ekonomi lan politik negara. 

15. Mesir:

Negara-negara Afrika lan Ibukutha lan Présidhèn

Mesir minangka negara sing nyebar ing bawana ing Afrika Lor lan Timur Tengah. Wewatesan karo Segara Mediterania ing sisih lor, Sudan ing sisih kidul, Libya ing sisih kulon, Israel lan Jalur Gaza ing sisih lor-wétan.

Présidhèn Mesir yaiku Abdel Fattah el-Sisi, sing wis dadi kantor wiwit 2014. Ibukutha Mesir yaiku Kairo, ora mung kutha paling gedhe ing Afrika nanging uga dadi pusat politik, budaya, lan ekonomi negara kasebut. 

16. Guinea Khatulistiwa:

 Guinea Khatulistiwa iku sawijining negara ing pesisir kulon Afrika Tengah. Kutha iki wewatesan karo Kamerun ing sisih lor lan Gabon ing sisih wétan lan kidul. 

Presiden Guinea Khatulistiwa saiki yaiku Teodoro Obiang Nguema Mbasogo. Ibukutha Guinea Khatulistiwa yaiku Malabo, dumunung ing pulo Bioko lan dadi pusat administratif negara. 

17. Eritrea:

 Eritrea minangka negara sing dumunung ing sisih lor-wétan Afrika. Wewatesan karo Sudan ing sisih kulon, Ethiopia ing sisih kidul, lan Djibouti ing sisih kidul-wétan. 

Présidhèn Eritrea ya iku Isaias Afwerki, sing wis kuwasa wiwit negara éntuk kamardikan ing taun 1993. Ibukutha Éritréa ya iku Asmara, misuwur kanthi arsitèktur lan warisan budaya sing éndah. 

18. Eswatini:

Negara-negara Afrika lan Ibukutha lan Présidhèn

Eswatini, sing biyèn dikenal minangka Swaziland, iku sawijining negara sing dikurung daratan sing dumunung ing Afrika Kidul. Mozambik wewatesan ing sisih wétan lan Afrika Kidul ing sisih kulon lan kidul. Wiwit taun 1986, Raja Mswati III nata Eswatini.

Mona Mbabane, jantung administratif Eswatini, ibukutha negara lan kutha paling gedhe. 

 19. Ethiopia:

Ethiopia dumunung ing Tanduk Afrika. Lan minangka negara sing dikurung daratan. Ing sisih lor wewatesan karo Eritrea, ing sisih wétan karo Djibouti lan Somalia, ing sisih kulon karo Sudan lan Sudan Kidul, lan ing sisih kidul karo Kenya. 

Presiden Ethiopia yaiku Sahle-Work Zewde, sing wis dadi kantor wiwit Oktober 2018. Ibukutha Ethiopia yaiku Addis Abeba. sing ora mung ibukutha politik nanging uga dadi markas kanggo akeh 

20. Gabon:

 Gabon iku sawijining bangsa sing dumunung ing Afrika Tengah. Ibukuthané yaiku Libreville, dumunung ing pesisir kulon negara kasebut.

Présidhèn Gabon yaiku Ali Bongo Ondimba, sing wis dadi kantor wiwit 2009. Ing pimpinané, Gabon wis fokus ing diversifikasi ekonomi lan promosi inisiatif pembangunan sing lestari. 

Negara iki misuwur kanthi keanekaragaman hayati sing sugih, kanthi luwih saka 10% tanah sing ditunjuk minangka taman nasional. 

21. Gambia:

Negara-negara Afrika lan Ibukutha lan Présidhèn

Gambia minangka negara cilik ing Afrika Kulon. Senegal ngubengi ing telung sisih lan nduweni garis pantai cendhak ing Samudra Atlantik.

 Ibukutha Gambia yaiku Banjul, sing dumunung ing sawijining pulo ing muara Kali Gambia.

 Kamardikan saka kontrol kolonial Inggris digayuh ing 1965 lan wis maju ing pendidikan lan kesehatan. Gambia uga dikenal kanthi budaya sing sregep, kanthi musik lan tarian tradisional nduweni peran penting 

22. Ghana:

Ghana iku sawijining bangsa sing dumunung ing Afrika Kulon. Ibukuthané yaiku Accra, dumunung ing pesisir Atlantik negara kasebut.

 Presiden Ghana saiki yaiku Nana Akufo-Addo, sing wis dadi kantor wiwit 2017.

 Ghana dikenal kanthi demokrasi sing stabil lan wis ngalami kemajuan sing signifikan ing pangembangan ekonomi, utamane ing babagan pertanian, pertambangan, lan layanan. Negara iki uga nduweni warisan budaya sing sugih lan dadi papan kanggo sawetara sejarah 

23. Guinea:

 Guinea iku sawijining negara sing dumunung ing Afrika Kulon. Ibukuthané yaiku Conakry, dumunung ing pesisir Atlantik negara kasebut.

Présidhèn Guinea yaiku Alpha Condé, sing wis dadi kantor wiwit 2010. Guinea nduweni ekonomi sing maneka warna, kanthi sektor utama pertanian, pertambangan, lan manufaktur. Negara kasebut uga misuwur kanthi sumber daya mineral, kalebu bauksit lan emas. 

24. Guinea-Bissau:

Negara-negara Afrika lan Ibukutha lan Présidhèn

 Guinea-Bissau iku sawijining negara sing dumunung ing pesisir kulon Afrika. Ibukuthané yaiku Bissau. 

Guinea-Bissau entuk kamardikan saka Portugal ing taun 1973 lan wis ngadhepi kahanan kang ora tetep politik lan tantangan ekonomi. Umaro Sissoco Embalo minangka presidene.

 Negara iki misuwur kanthi keanekaragaman hayati sing sugih, kanthi alas bakau, taman nasional, lan cadangan satwa sing narik kawigaten wisatawan lan peneliti. 

25. Pantai Gading:

 Pantai Gading uga diarani Côte d'Ivoire. Iku negara sing dumunung ing Afrika Kulon. Ibukuthané ya iku Yamoussoukro. 

Alassane Ouattara minangka presiden Pantai Gading. Pantai Gading minangka salah sawijining prodhusèn utama coklat ing donya lan uga misuwur amarga musik lan tradhisi budaya sing sregep. 

Negara iki wis ngadhepi kerusuhan politik lan perang sipil nanging wis nggawe kemajuan sing signifikan menyang stabilitas lan pembangunan ekonomi ing taun-taun pungkasan. 

26. Kenya:

Negara-negara Afrika lan Ibukutha lan Présidhèn

 Kenya dumunung ing Afrika Wétan. Ibukuthane yaiku Nairobi, lan presidene yaiku Uhuru Kenyatta. 

Kenya misuwur kanthi maneka warna satwa, kalebu Cagar Nasional Maasai Mara lan Gunung Kenya, uga budaya sing sregep lan sejarah sing sugih. 

Negara iki nduweni ekonomi sing berkembang lan minangka tujuan wisata sing kondhang sing narik pengunjung kanthi pemandangan sing nggumunake lan safari satwa. 

28. Lesotho:

Afrika Kidul ngemot negara Lesotho sing dikurung daratan. Ibukuthané ya iku Maseru, lan perdana menteri saiki ya iku Moeketsi Majoro.

 Lesotho misuwur kanthi lanskap pegunungan sing nggumunake, kanthi puncak paling dhuwur yaiku Thabana Ntlenyana. 

Negara iki nduweni warisan budaya sing sugih, kanthi kerajinan lan musik tradisional Basotho dadi bagian integral saka identitase. Lesotho uga gumantung banget marang tetanen, utamane ing produksi jagung lan wol 

29. Liberia:

Negara-negara Afrika lan Ibukutha lan Présidhèn

 Bangsa Liberia dumunung ing pesisir kulon Afrika. Ibukuthané yaiku Monrovia, lan presiden saiki yaiku George Weah.

 Liberia nduweni populasi sing maneka warna kanthi luwih saka 16 kelompok etnis, saben nyumbang kanggo budaya sing sregep. 

Negara kasebut nduweni sejarah sing sugih, dadi salah sawijining negara Afrika sing durung nate dijajah. Liberia uga nduweni sumber daya alam sing signifikan, kalebu bijih besi, kayu, lan karet, sing nyumbang kanggo ekonomi. 

30. Libya:

Libya iku sawijining bangsa ing Afrika sisih lor. Ibukuthané yaiku Tripoli, lan presiden saiki yaiku Fayez al-Sarraj. Libya nduwe pedunung kira-kira 6.8 yuta jiwa, lan nduweni cadangan minyak sing akeh, dadi salah sawijining produser minyak paling gedhe ing Afrika. 

Warisan budaya bangsa sing maneka warna dibentuk dening

Peradaban Arab, Berber, lan Mediterania. Libya wis ngadhepi kahanan sing ora stabil lan konflik politik ing taun-taun pungkasan, nyebabake tantangan ing pamrentahan lan ekonomi. 

31. Madagaskar:

Madagaskar iku sawijining negara pulo ing pesisir kidul-wétan Afrika ing Samudra Hindia. 

Ibukuthane yaiku Antananarivo, lan presiden saiki yaiku Andry Rajoelina. Madagaskar misuwur amarga keanekaragaman hayati sing luar biasa, sing kalebu akeh spesies tanduran lan kewan sing ora ana ing papan liya ing Bumi.

 Negara iki nduweni warisan budaya sing beda-beda sing dipengaruhi dening peradaban Afrika, Asia, lan Eropa. Senadyan kaendahan alame, Madagaskar ngadhepi tantangan kayata deforestasi lan kemiskinan, sing nyebabake ekonomi lan pembangunan. 

32. Mauritius:

 Mauritius, dumunung ing sisih wétan Madagaskar, minangka negara pulo liya ing Samudra Hindia. Kondhang amarga garis pantai sing nggumunake, terumbu karang, lan resort mewah. 

Negara iki nduweni ekonomi sing stabil lan dianggep minangka salah sawijining negara paling maju ing Afrika. Mauritius uga nduweni campuran budaya sing maneka warna, kanthi pengaruh saka komunitas India, Afrika, Cina, lan Eropa. 

33. Maroko:

Negara-negara Afrika lan Ibukutha lan Présidhèn

 Maroko, dumunung ing Afrika Lor, misuwur kanthi sajarah lan budaya sing sregep. 

Negara iki nduweni lanskap sing maneka warna, wiwit saka Gurun Sahara nganti Pagunungan Atlas.

Ekonomi Maroko gumantung banget marang pertanian, pariwisata, lan manufaktur. Ngadhepi tantangan kayata pengangguran lan ketimpangan penghasilan nanging wis nggawe kemajuan sing signifikan ing pendidikan lan pembangunan infrastruktur ing taun-taun pungkasan. 

34. Mozambik:

 Mozambik, dumunung ing Afrika Kidul-Wétan, misuwur kanthi garis pantai sing nggumunake ing Samudra Hindia. 

Negara iki sugih ing sumber daya alam, kalebu gas lan batu bara, nyumbang kanggo ekonomi berkembang. 

Mozambik nduweni warisan budaya sing beda-beda sing dipengaruhi dening tradhisi Afrika, Portugis, lan Arab. Nanging, uga ngadhepi tantangan kayata kemiskinan lan ketidakstabilan politik.

 Upaya wis ditindakake kanggo ningkatake infrastruktur lan narik investasi asing kanggo nyurung pertumbuhan ekonomi lan pembangunan ing negara kasebut. 

35. Namibia:

Negara-negara Afrika lan Ibukutha lan Présidhèn

 Namibia, dumunung ing sisih kidul-kulon Afrika, misuwur kanthi mujur nengen ara-ara samun lan maneka warna satwa.

 Negara iki minangka papan kanggo Gurun Namib, salah sawijining gurun paling tuwa ing donya, uga Taman Nasional Etosha, tujuan populer kanggo para penggemar safari. 

Ekonomi Namibia gumantung banget marang pertambangan lan pariwisata, kanthi simpenan inten lan uranium sing signifikan. Senadyan kaendahan alam lan sumber daya, Namibia ngadhepi tantangan kaya ketimpangan penghasilan lan tingkat pengangguran sing dhuwur.

36. Niger:

 Niger, dumunung ing Afrika Kulon, dikenal kanthi warisan budaya sing sugih lan maneka warna lanskap. 

Negara iki dununge Gurun Sahara, salah siji saka ara-ara samun paling gedhe ing donya, uga Kali Niger, kang nyedhiyani tetanèn lan transportasi karo lifeline penting. 

Ekonomi Niger gumantung banget marang tetanèn, utamane pertanian subsisten, nanging uga ngadhepi tantangan kayata rasa ora aman pangan lan ketidakstabilan politik.

37. Nigeria:

Nigeria, dumunung ing Afrika Kulon, iku asal kanggo kutha rame Abuja, kang serves minangka ibukutha; presiden saiki Nigeria punika Bola Ahmed Tinubu. 

Nigeria dikenal kanthi budaya sing maneka warna, sumber daya alam sing sugih, lan dadi negara paling padhet ing Afrika.

 Bangsa iki ngadhepi macem-macem tantangan, kalebu korupsi, kemiskinan, lan masalah keamanan, nanging ngupayakake pertumbuhan ekonomi lan stabilitas politik. 

38. Rwanda:

Rwanda, negara sing dikurung daratan ing Afrika Wétan, dikenal kanthi mujur nengen lan kewan liar sing sregep.

 Ibukutha Rwanda yaiku Kigali, kutha sing rame sing ngalami pembangunan sing signifikan ing taun-taun pungkasan. 

Senadyan sajarah tragis saka pembantaian 1994, Rwanda wis nggawe kemajuan sing luar biasa ing babagan pertumbuhan ekonomi lan pembangunan sosial.

 Présidhèn Rwanda saiki yaiku Paul Kagame, sing wis kuwasa wiwit taun 2000 lan dikreditake kanthi ngowahi negara kasebut. 

39. Sao Tome lan Principe:

Negara-negara Afrika lan Ibukutha lan Présidhèn

 Sao Tome lan Principe, sawijining negara pulo cilik ing pesisir Afrika Tengah, dikenal kanthi pesisir sing resik lan alas udan sing subur. Sao Tome minangka metropolis ing Sao Tome lan Principe.

Kutha sing apik banget kanthi arsitektur kolonial lan pemandangan budaya sing sregep. Senadyan ukurane, negara kasebut wis ngupayakake upaya pariwisata lan konservasi sing lestari, narik pengunjung saka sak ndonya. 

Evaristo Carvalho minangka presiden saiki Sao Tome lan Principe lan wis dadi kantor wiwit 2016. 

Carvalho, mantan perdana menteri, wis dadi alat kanggo ningkatake pembangunan ekonomi lan stabilitas ing negara kasebut. 

Ing pimpinane, Sao Tome lan Principe wis ngalami perbaikan ing prasarana, perawatan kesehatan, lan pendhidhikan, menehi kontribusi kanggo kesejahteraan umume warga. 

Kanthi kaendahan alam sing nggumunake lan warga lokal sing ramah, Sao Tome lan Principe tetep dadi permata sing didhelikake kanggo lelungan sing pengin pengalaman Afrika asli.

40. Senegal:

Dakar ibukutha Senegal, kutha sregep dikenal kanggo warisan budaya sugih lan rame pasar. 

Presiden Macky Sall wis fokus ing nyopir wutah ekonomi lan pembangunan ing Senegal, ngleksanakake reformasi kanggo nyurung investasi manca lan generate kesempatan Employment kanggo warga sawijining. 

41. Seychelles:

 Victoria minangka ibukutha Seychelles, sawijining kepulauan sing nggumunake sing dikenal kanthi pesisir sing resik lan urip segara sing sregep. 

Presiden Seychelles saiki yaiku Wavel Ramkalawan, sing njupuk jabatan ing Oktober 2020 sawise menang pemilihan presiden. 

42. Sierra Leone:

Negara-negara Afrika lan Ibukutha lan Présidhèn

Freetown iku ibukutha Sierra Leone, sawijining negara sing dumunung ing pesisir kulon Afrika.

 Sierra Leone, sing misuwur kanthi warisan budaya sing sugih lan macem-macem satwa, nduweni mujur nengen lan pesisir sing apik banget.

Presiden Sierra Leone saiki yaiku Julius Maada Bio, sing dadi jabatan ing April 2018 sawise menang pemilihan presiden.

Presiden Bio wis fokus kanggo ningkatake tata kelola, ningkatake pertumbuhan ekonomi, lan nglawan korupsi kanggo ningkatake urip warga Sierra Leone. 

43. Somalia:

 Somalia, dumunung ing pesisir wétan Afrika, misuwur kanthi sejarah sing rame lan tantangan sing terus-terusan.

 Ibukuthane yaiku Mogadishu, sing wis ngalami ketidakstabilan politik lan masalah keamanan ing taun-taun pungkasan. 

Saiki, Somalia dipimpin dening Presiden Mohamed Abdullahi Mohamed, sing umum dikenal minangka Farmajo, sing njupuk jabatan ing Februari 2017.

Presiden Farmajo wis ngupayakake stabilisasi negara, ningkatake perdamaian lan keamanan, lan mbangun maneh institusi kanggo ningkatake urip wong Somalia.

44. Afrika Kidul:

 Afrika Kidul iku sawijining negara manéka warna sing dumunung ing pucuk paling kidul ing Afrika. Ibukuthane yaiku Pretoria, nanging kutha paling gedhe lan pusat ekonomi yaiku Johannesburg.

Apartheid, sing resmi rampung ing taun 1994 kanthi milih Nelson Mandela minangka presiden kulit ireng pisanan ing negara kasebut, wis mbentuk sejarah sing maneka warna ing Afrika Kidul. Presiden Afrika Kidul saiki yaiku Cyril Ramaphosa, sing njupuk jabatan ing Februari 2018. 

44. Sudan Kidul:

Negara-negara Afrika lan Ibukutha lan Présidhèn

 Sudan Kidul dumunung ing Afrika Wétan-Tengah lan dikurung daratan. Ibukuthané yaiku Juba, kutha paling gedhé ing negara kasebut. 

Ing taun 2011, Sudan Kidul nggayuh kamardikan saka Sudan, dadi negara paling anyar ing ndonya.

Nanging, wis ngadhepi akeh alangan, kayata kahanan kang ora tetep politik lan konflik terus-terusan. Wiwit kamardikan negara, Salva Kiir Mayardit njabat dadi presiden Sudan Kidul. 

45. Sudan:

Sudan dumunung ing sisih lor-wétan Afrika. Ibukuthane yaiku Khartoum, uga kutha paling gedhe ing negara kasebut.

 Sudan nduweni latar mburi budaya lan etnis sing maneka warna, kanthi basa Arab minangka basa resmi. 

Présidhèn Sudan yaiku Abdel Fattah al-Burhan, sing njabat dadi Ketua Dewan Kedaulatan wiwit Agustus 2019. Sudan wis ngadhepi macem-macem tantangan sajrone pirang-pirang taun, kalebu sipil.  

46. ​​Tanzania:

Tanzania, utawa Republik Bersatu Tanzania, ana ing Afrika Wétan. Ibukuthane yaiku Dodoma lan Dar es Salaam minangka pusat ekonomi lan ekonomi paling gedhe. 

Tanzania nduweni lanskap sing maneka warna kanthi keajaiban alam sing nggumunake kayata Gunung Kilimanjaro, Taman Nasional Serengeti, lan pesisir Zanzibar sing asli. 

Negara kasebut misuwur amarga kewan liar sing akeh banget lan nawakake pengalaman safari sing luar biasa.

 Samia Suluhu Hassan minangka presiden Tanzania saiki. Dheweke njupuk jabatan ing Maret 2021 sawise tiwas Presiden John Magufuli. 

Hassan nggawe sejarah minangka presiden wanita pisanan ing Tanzania lan wiwit nindakake macem-macem reformasi lan kabijakan kanggo ningkatake inklusivitas lan pembangunan ekonomi. Kepemimpinan dheweke wis akeh dipuji ing domestik lan internasional.

47. Togo:

Negara-negara Afrika lan Ibukutha lan Présidhèn

Togo iku sawijining bangsa sing dumunung ing Afrika Kulon. Ibukuthané yaiku Lomé, kutha paling gedhé ing negara kasebut. Presiden Togo saiki yaiku Faure Gnassingbé. 

Dheweke wis dadi kantor wiwit taun 2005, sawise tiwas bapake, Gnassingbé Eyadéma, sing mrentah Togo suwene 38 taun. Presiden Faure Gnassingbé wis ngetrapake macem-macem inisiatif kanggo ningkatake pertumbuhan ekonomi lan stabilitas politik ing 

48. Tunisia:

Tunisia iku sawijining negara sing dumunung ing Afrika Lor. Ibukuthane yaiku Tunis, uga kutha paling gedhe ing negara kasebut. 

Presiden Tunisia saiki yaiku Kais Saied. Dheweke dadi jabatan ing Oktober 2019 sawise menang pemilihan presiden.

Presiden Kais Saied wis fokus kanggo ngatasi korupsi, ningkatake pemerintahan, lan revitalisasi ekonomi liwat reformasi lan inisiatif kanggo ningkatake pembangunan sosial lan stabilitas ing Tunisia. 

49. Uganda:

 Ibukutha Uganda yaiku Kampala, sing uga kutha paling gedhe ing negara kasebut. Presiden Uganda yaiku Yoweri Museveni. Dheweke wis dadi kantor wiwit Januari 1986, dadi salah sawijining pimpinan paling suwe ing Afrika. 

Presiden Museveni wis ngetrapake macem-macem kabijakan lan inisiatif kanggo ningkatake pertumbuhan ekonomi, ningkatake pembangunan infrastruktur, lan ningkatake layanan sosial ing Uganda. Kajaba iku, dheweke wis aktif melu diplomasi regional lan upaya njaga perdamaian. 

50. Zambia:

 Bangsa Afrika kidul ing Zambia dikurung daratan. Ibukuthané yaiku Lusaka, kutha paling gedhé ing negara kasebut. Presiden Zambia saiki yaiku Hakainde Hichilema. 

Dheweke dadi jabatan ing Agustus 2021 sawise menang pemilihan presiden. Presiden Hichilema wis prioritas wutah ekonomi, nggawe lapangan kerja, lan nyuda kemiskinan liwat macem-macem kabijakan lan strategi kanggo narik investasi manca lan ningkatake pembangunan lestari ing Zambia. 

51. Zimbabwe: 

AtlanticRide

 Zimbabwe, dumunung ing Afrika kidul, nduweni Harare minangka ibukutha. Presiden Zimbabwe saiki yaiku Emmerson Mnangagwa, sing njupuk jabatan ing November 2017 sawise mundur saka mantan Presiden Robert Mugabe.

Presiden Mnangagwa wis prioritas reformasi ekonomi lan narik investasi manca kanggo ngrangsang wutah lan stabilitas ing Zimbabwe. Kajaba iku, dheweke wis ngetrapake langkah-langkah kanggo nglawan korupsi lan ningkatake pemerintahan ing negara kasebut. 

Ing ngisor iki dhaptar negara, ibukutha, lan presiden Afrika ing 2023-10-23:

NegaraCapitalPresiden
AlgeriaAlgiersAbdelmadjid Tebboune
AngolaLuandaJoão Lourenço
BeninPorto-NovoPatrice Talon
BotswanaGaboroneMokgweetsi Masisi
Burkina FasoOuagadougouPaul-Henri Sandaogo Damiba
BurundiGitegaEvariste Ndayishimiye
Cabo VerdePraiaJosé Maria Neves
KamerunYaoundéPaul Biya
Republik Afrika TengahBanguiFaustin-Archangel Touadera
ChadN'DjamenaMahamat Idriss Déby Itno
ComorosMoroniAzali Assoumani
D Republik Demokratik KongoKinshasaFélix Tshisekedi
Republik KongoBrazzavilleDenis Sassou Nguesso
Côte d'IvoireKampungbaruAlassane Ouattara
DjiboutiKutha DjiboutiIsmail Omar Guelleh
MesirCairoAbdel Fattah el-Sisi
Equatorial GuineaMalaboTeodoro Obiang Nguema Mbasogo
EritreaAsmaraIsaias Afewerki
EswatiniMbabaneMswati III
EthiopiaAddis AbabaSahle-Work Zewde
GabonLibrevilleAli Bongo Ondimba
GambiaBanjulAdama Barrow
GhanaAccraNana Akufo-Addo
GuineaConakryMamady Doumbouya
Guinea-BissauBissauUmaro Sissoco Embalo
Pantai GadingKampungbaruAlassane Ouattara
KenyaNairobiWilliam Ruto
LesothoMaseruLetsie III
LiberiaMonroviaGeorge Weah
LibyaTripoliMohamed Menfi (Presiden Dewan Kepresidenan)
MadagaskarAntananarivoAndry Rajoelina
MalawiLilongweLazarus Chakwera
MaliBamakoAssimi Goita
MauritaniaNouakchottMohamed Ould Ghazouani
MauritiusPort LouisPravind Jugnauth
MarokoRabatMohammed VI
MozambiqueMaputoFilipe Nyusi
NamibiaWindhoekHage Geingob
NigerNiameyMohamed Bazum
NigeriaAbujaBola Ahmed Tinubu
RwandaKigaliPaul Kagame
São Tomé lan PríncipeSão ToméCarlos Vila Nova
SenegalDakarMacky Sall
SeychellesVictoriaWavel Ramkalawan
Sierra LeoneFreetownJulius Maada Bio
SomaliaMogadishuHassan Syekh Muhammad
Afrika KidulPretoriaCyril Ramaphosa
Sudan KidulJubaSalva Kiir Mayardit
SudanKhartoumAbdel Fattah al-Burhan
SwazilandMbabaneMswati III
TanzaniaDodoma (resmi), Dar es Salaam (kursi pamaréntahan)Samia Suluhu
TogoLomeFaure Gnassingbé
TunisiaTunisKais Saied
UgandaKampalaYoweri Museveni
ZambiaLusakaHakainde Hichilema
ZimbabweProvinsiEmmerson Mnangagwa

kesimpulan:


Ing ringkesan kanggo negara-negara Afrika lan ibukutha lan presiden, catheten:

Afrika minangka bawana saka 54 negara, saben duwe budaya lan sejarah sing unik. Ibukutha negara kasebut wiwit saka metropolis sing rame kaya Lagos, Nigeria nganti desa sing ngantuk kaya Maseru, Lesotho. Présidhèn negara-negara kasebut uga maneka warna, sing makili macem-macem ideologi lan latar mburi politik.

Sawetara negara Afrika sing paling misuwur lan ibukutha lan presiden kalebu Mesir, Kenya, Nigeria, lan Afrika Kidul. Ibukutha negara kasebut yaiku Kairo, Nairobi, Abuja, lan Pretoria. Présidhèn negara kasebut yaiku Abdel Fattah el-Sisi, Uhuru Kenyatta, Bola Ahmed Tinubu, lan Cyril Ramaphosa.

Afrika minangka bawana diberkahi, lan uga negara-negara ing kana. Sampeyan uga kudu mbukak postingan blog lengkap lan menehi komentar; kita pengin krungu saka sampeyan.


Nyebar katresnan

Ninggalake Komentar