Kepiye Nigeria entuk kamardikan ing taun 1960? Ceritane

Nyebar katresnan

Saben wulan Oktober, Nigeria umur setaun luwih tuwa. Apa sampeyan tau takon, "Kepiye carane Nigeria entuk kamardikan ing taun 1960?" Yen sampeyan duwe, saiki wektune kanggo sinau babagan iki. Artikel iki nyritakake perjalanan Nigeria dadi negara wiwit jaman pra-kolonial nganti saiki.

Kepiye carane Nigeria entuk kamardikan?

Kepiye Nigeria entuk kamardikan ing taun 1960?

Jaman Pra-Kolonialisme

Sadurunge wong Eropa teka lan negara sing kita kenal minangka Nigeria saiki muncul, ana wong sing manggon ing wilayah geografis kasebut wiwit taun 1100 SM. Sejarah wis nyatakake yen wong-wong iki minangka pemukim sing dagang ing saindhenging Timur tengah lan Afrika. Dheweke saka macem-macem karajan lan kekaisaran sing kalebu apa sing saiki kita kenal minangka peradaban Afrika kuno.

Ing wektu iku, mung ana pemukim saka Karajan Nri, Kekaisaran Benin, lan Kekaisaran Oyo. Nanging watara taun 1385 Masehi, nalika taun 11th abad, negara Hausa gabung karo pemukim ing Nigeria. Kabeh padha nindakake bisnis bebarengan, lan perdagangan budak minangka salah sawijining bisnis sing ditindakake.

Era Kolonial lan Amalgamasi

Era kolonial ing Nigeria wiwit ing 1886 karo Lagos dadi koloni Inggris. Iki sawise konferensi Berlin ing 1884-1885. Nanging, anane wong Eropa ing Nigeria wiwit tanggal 15th abad (antarane 1 Januari 1401, lan 31 Desember 1500), nalika pedagang budak Eropa teka ing Afrika kanggo tuku budak Afrika minangka bagéan saka perdagangan budak Atlantik.

Banjur, pelabuhan Nigeria pisanan sing digunakake dening pedagang budak Eropa yaiku Badagry, pelabuhan pesisir. Ing kana, para sudagar lokal nyediakake budak. Nanging pedagang budak Eropa ora mung sing golek dalan menyang Nigeria. Para biarawan Augustinian lan Capuchin saka Portugal uga nggawa agama Kristen marang para pemukim watara wektu iku. Nanging, perdagangan budak tetep nganti 19th abad.

Sawise ngaku Lagos minangka koloni Inggris ing taun 1886, Inggris uga ndadekake Nigeria Kidul dadi protektorat Inggris ing taun 1900. Ing taun 1905, dheweke nggawe Nigeria Lor dadi protektorat Inggris. Banjur, padha gabung karo protektorat kidul lan koloni Lagos bebarengan ing 1906. Ing 1 Januari 1914, Nigeria sisih lor lan kidul gabung dadi siji negara, Nigeria, lan ndadekake Lord Lugard dadi gubernur jenderal.

 Independence

Kanthi penggabungan kasebut, konflik terus-terusan ing antarane wilayah sing beda-beda ing negara kasebut, sing ndadekake pamrentah Inggris angel. Dadi, dheweke mutusake kanggo mbagi wilayah kasebut dadi wilayah Lor, Timur, lan Kulon ing taun 1951, kanthi saben omah duwe omah rapat.

Inggris mrentah Nigeria nganti 1 Oktober 1960, nalika Nigeria entuk kamardikan saka Inggris, nggawe monarki konstitusional parlementer sing dipimpin dening Ratu Elizabeth II.

Nanging, ing taun 1963, Nigeria mandheg dadi Realm Persemakmuran lan dadi Republik amarga padha mbentuk konstitusi anyar sing nganggo sistem pamaréntahan federal lan milih perdana menteri lan kepala upacara.

Abubakar Tafawa Balewa minangka perdana menteri, lan Dr. Nnamdi Azikiwe minangka presiden senat (kepala negara upacara).

Isih kepingin weruh Kepiye carane Nigeria entuk kamardikan? Terus maca.

Dina Demokrasi

Saiki Nigeria saiki ana ing republik kaping papat sawise sawetara aturan militer intermiten wiwit taun 1966 nganti 1999 nalika pamaréntahan sipil dibalèkaké déning pamaréntahan Olusegun Obasanjo ing tanggal 29 Mei 1999. Wiwit iku, Dina Demokrasi Nigeria wis diamati saben taun ing tanggal 29 Mei.

Nanging, tanggal kasebut diganti dening Presiden Jenderal Muhammadu Buhari dadi 12 Juni kanggo mengeti pemilihan 12 Juni 1993 lan acara-acara sing nyebabake. Pengumuman kasebut digawe tanggal 12 Juni 2018, lan ditrapake ing taun ngarep, 12 Juni 2019.

Presiden saiki

The presiden saiki Nigeria yaiku Jendral Muhammadu Buhari. Dheweke dadi presiden kaping 15 ing dhaftar presiden Nigeria wis dadi negara. Dheweke njupuk alih kantor presiden sawise transfer tentrem saka administrasi Jonathan.

Menang pemilu 2015, dheweke dadi tokoh oposisi pisanan sing menang pemilihan presiden wiwit kamardikan Nigeria ing taun 1960. Dheweke dilantik dadi Presiden Nigeria tanggal 29 Mei 2015. Sawise menang pemilihan presiden ing Februari 2019, Muhammadu Buhari dilantik dadi Presiden Nigeria. kanggo masa jabatan kaping pindho minangka presiden Nigeria tanggal 29 Mei 2019.


Nyebar katresnan

Ninggalake Komentar