Apa kayu bosok minangka owah-owahan kimia?

Foto penulis
Ditulis dening Soliu

 

Nyebar katresnan

Ana akeh bantahan lan debat babagan apa kayu bosok minangka owah-owahan kimia utawa ora.

Mula, artikel iki bakal ngrembug lan nganalisa konsep kayu bosok lan mbandhingake lan mbandhingake karo owah-owahan kimia lan fisik.

iklan

Dadi, njupuk wektu kanggo maca isi nalika mbukak ing gaya.

Pambuka Brief kanggo konsep kayu

Kayu minangka bahan sing umum digunakake ing pirang-pirang omah ing saindenging jagad. Nanging, iku sporadis, yen ora umum kanggo ndeleng bangunan tanpa nemokaké tilas kayu ing. 

Saliyane bahan bangunan sing digawe saka kayu, nyiyapake omah sampeyan mbutuhake bahan sing digawe saka kayu. 

Dhaptar kasebut pancen gedhe banget, mula ora bisa disebutake saiki. 

Kajaba iku, ton bahan lan keperluan sing digunakake ing endi wae saiki digawe saka kayu utawa bahan liyane sing asale saka kayu. 

Kejaba kegunaane sing ketok iki, barang-barang sing digawe saka kayu biasane kuwat, apik, bisa dianyari, rapi, lan tahan lama. Kanthi perawatan sing tepat, bahan kayu tetep awet. 

Apa kayu bosok minangka owah-owahan kimia?

Nanging, kedadeyan tartamtu ngganti kondisi stabil saka bahan utawa fitur kayu menyang negara njijiki lan iritasi. 

Ora mung kuwi, bisa ngrusak kabeh kahanan materi, dadi ora ana gunane lan ora ana gunane. Iku kayu rot. 

Biasane, kedadeyan kasebut kanthi alon-alon ngrusak kayu utawa materi lan kadhangkala ngetokake sawetara zat bubuk. 

Iki banjur nggawa kita menyang pitakonan; Apa kayu bosok minangka owah-owahan kimia?

Apa kayu bosok minangka owah-owahan kimia?

Arep karo views lan Rekomendasi saka ahli kimia ing donya, reaksi bosok saka kayu lan kayu dianggep minangka owah-owahan kimia.

Sampeyan bisa uga pengin ngerti kenapa disimpulake minangka owah-owahan kimia lan dudu owah-owahan fisik amarga kayu uga kena pengaruh fisik. 

Kita ora bisa ngerti sifat pitakonan kasebut tanpa ngerti apa tegese rot kayu lan owah-owahan kimia. 

We kudu sedhela nerangake loro konsep, Wood rot, lan kimia owah-owahan, lan banjur nemtokake cara intersect saben liyane ing roto dawa.  

Apa Wood Rot?

Kayu bosok mung bisa diterangake minangka kahanan nalika jamur nyerang papan kayu utawa kayu. Iki minangka bosok saka alas sing disebabake dening jamur ing alas. 

Serangan jamur njalari rusake sèl-sèl tembok kayu sing ndadèkaké kayu kelangan kekuatané mboko sithik, sing terus nganti utilitas kayu ilang. 

Alami, jamur mbutuhake paling sethithik 20 persen isi kelembapan ing kayu sadurunge miwiti serangan. 

Mulane, ora umum ditemokake ing alas kajaba kahanan tartamtu sing nyebabake banyu mlebu utawa kondensasi kayu. 

Dadi, nalika kayu dadi cukup lembab kanggo nduweni kandungan kelembapan nganti 20% utawa luwih lan ora bisa garing kanthi cepet, utawa dampening terus ing pengulangan, ndadékaké kondisi sing cocog kanggo jamur sing mangan kayu.

Ana macem-macem jamur sing ngonsumsi kayu kanthi cara sing beda-beda. Umpamane, sawetara jamur nyerang karbohidrat ing alas, lan sawetara sing golek lignin. 

Nalika ana macem-macem spesies jamur sing nyebabake bosok kayu, ana telung jinis bosok kayu sing umum mengaruhi bahan kayu.

Spesies iki dikategorikaké miturut cara ngluncurake serangan ing alas; rot putih, rot coklat, lan rot alus.

Apa owah-owahan kimia? 

Sumber sing beda menehi makna sing beda nanging padha karo konsep owah-owahan kimia. Ringkesan saka makna kasebut bisa diringkes dadi;

Owah-owahan kimia bisa uga ateges kedadeyan nalika zat digabungake karo zat liya kanggo mbentuk produk anyar. 

Bisa uga diarani tegese nalika zat kimia ngganti wujud utawa diurai dadi loro utawa luwih zat sing beda karo sing wiwitan.

Perlu dicathet yen owah-owahan utawa reaksi kimia kasebut ora bisa dibalik. Nanging bakal bisa liwat proses owah-owahan kimia liyane. 

Zat owah-owahan beda; nalika sawetara ngasilake panas sajrone reaksi, sawetara mbutuhake panas kanggo nggawe owah-owahan. Ngerti iki dianggep perlu. 

Penting kanggo nganalisa sedhela beda antarane owah-owahan kimia lan fisik amarga loro-lorone kadhangkala digunakake minangka ganti liyane. 

Nalika owah-owahan kimia yaiku proses ing ngendi zat utawa luwih diowahi dadi zat liya utawa luwih, owah-owahan fisik mung diganti dadi unsur. 

Nalika ana owah-owahan fisik, sifat fisik saka sawijining zat bakal owah nalika unsur kimia bakal tetep padha. 

Kaya mengkono es lebur dadi banyu lan banyu dadi uap. Bisa dideleng yen mung identitas fisik sing diganti nalika tetep identitas kimia. 

Nanging, nalika ana owah-owahan kimia, unsur-unsur kimia disusun maneh nalika reaksi kasebut diterusake karo energi sing owah dadi produk utawa zat liya. 

Ana macem-macem conto owah-owahan kimia sing kedadeyan ing sekitar kita saben dina. Ayo nimbang sawetara saka dhaptar dawa. 

Conto khas yaiku reaksi antara banyu lan natrium kanggo ngasilake hidrogen lan natrium hidroksida. Ora mung kuwi, conto liyane yaiku;

  • Ngobong kayu
  • Ngobong kertas
  • Jeblugan kembang api
  • Rusting saka wesi
  • Rotting saka woh-wohan
  • Nggodhog endhog, lsp.

Iki lan liyane minangka owah-owahan kimia; minangka asil, iku tansah kimia beda saka bahan kimia dhisikan sadurunge owah-owahan utawa reaksi.

Apa kayu-rotting owah-owahan kimia utawa owah-owahan fisik?

Saka analisis sadurunge, bisa diarani kanthi kategoris yen bosok kayu minangka owah-owahan kimia. 

Kayu bosok dumadi minangka wujud dekomposisi; dekomposisi kimia. Iki kedadeyan nalika unsur kimia ing kayu pecah dadi molekul sing luwih cilik utawa luwih prasaja amarga serangan jamur. 

Dadi, owah-owahan kayu kasebut dianggep owah-owahan utawa reaksi kimia. Sampeyan ngirim ora disambung kanggo owah-owahan fisik. 

kesimpulan

Wonten ing wekdal punika, kula pitados bilih panjenengan sapunika sampun mangertos kanthi lengkap babagan topik wacana lan blog menika sampun nindakaken kaadilan.

Dadi yen ana wong sing takon yen kayu rotting minangka owah-owahan kimia utawa owah-owahan fisik, sampeyan kudu bisa mangsuli kanthi pasti tanpa mikir kaping pindho.


Nyebar katresnan

Ninggalake Komentar