Apa Jurnalisme minangka Jurusan lan Karir sing Apik?

Foto penulis
Ditulis dening Uzoamaka Ezenobi

 

Nyebar katresnan

Sampeyan bisa uga mikir babagan karir ing jurnalisme yen sampeyan seneng nyritakake crita sing menarik. Nanging, amarga owah-owahan ing lanskap media, sampeyan bisa uga takon apa jurnalisme minangka jurusan lan karir sing apik. Apa aku kudu kuwatir babagan keamanan kerjaku? Sampeyan bisa uga nganggep majalah bakal ilang bisnis lan sapa sing isih maca koran?

Aja nyerah ing karir jurnalisme. Akeh owah-owahan anyar ing jurnalisme dadi luwih apik. Teknologi lan media digital wis mbukak kemungkinan anyar. Iki nggawe jurnalisme akeh dikarepake. Ing Statistik Buruh AS ngarepake prospek kerja kanggo proyek media lan komunikasi bakal tuwuh 14% ing taun 2030, luwih cepet tinimbang rata-rata kanggo kabeh pendhudhukan, lan bakal ngasilake udakara 151,500 proyek anyar.

iklan

Dadi, melu ing jurnalisme bakal mbayar saiki lan malah mengko kanthi kemungkinan mbukak akeh lawang karir liyane. Menawi mekaten, mangga dipun pirsani konsep jurnalistik ing ngandhap menika.

Konsep Jurnalistik

Jurnalisme minangka praktik lan profesi ngumpulake, nganalisa, lan nuduhake warta lan informasi. Dadi, ing umume kasus, kalebu nglaporake fakta lan nuduhake karo wong liya. Kita uga kudu ngelingi yen tembung 'wartawan' ora mung nuduhake wartawan cetak nanging uga kanggo wong sing nglaporake masalah liwat macem-macem jinis media kayata televisi lan radio, media anyar, lsp. 

Kanthi tekane internet lan proliferasi macem-macem situs media sosial, prospek kerja kanggo jurnalisme saya tambah akeh. Saiki kita duwe luwih akeh peran sing kasedhiya kanggo sapa wae sing pengin ngupayakake jalur karir iki. Sampeyan bakal entuk akeh katrampilan nalika milih jalur karir iki. Kita wis nyusun dhaptar sawetara kanggo sampeyan.

Macem-macem Pilihan Karir ing Jurnalisme

Peran ing ngisor iki mung sawetara sing kudu sampeyan deleng nalika sampeyan mikir babagan karir jurnalistik kanggo sampeyan.

1. Editor

Kaya jeneng kasebut, dheweke nyunting warta utawa artikel sing bakal diterbitake ing macem-macem publikasi utawa situs web. Penyunting ngliwati artikel sing beda-beda lan mutusake endi sing bakal diterbitake lan sing ora. Dheweke mriksa grammar, ejaan, lan kesalahan liyane ing koran utawa artikel sing beda. Dheweke dadi gatekeeper penting ing saluran warta sing mbenerake kabeh sadurunge diterbitake. 

web:  Carane ngerti apa sampeyan apik (ditanggulangi)

2. Wartawan

Dadi wartawan minangka salah sawijining kesempatan kerja ing jurnalisme. Wong-wong iki tanggung jawab kanggo nglumpukake laporan lan analisis warta. Banjur padha menehi informasi marang masyarakat minangka laporan warta utawa artikel, bisa ing kertas, radio, televisi, utawa blog.

Wartawan uga nyelidiki topik sing ditugasake editor warta, nindakake wawancara, ngirim lan ngasilake skrip, lan artikel. Siji bab sing nyenengake babagan dadi wartawan warta yaiku proyek kasebut menehi kesempatan kanggo ketemu macem-macem kapribaden ing masyarakat. Padha uga banget saiki karo saben acara ing masyarakat. Dadi yen sampeyan seneng ketemu wong lan nekani acara, mula sampeyan bisa nimbang dadi wartawan.

Gambar iki nuduhake wartawan ngumpulake informasi kanggo stasiun warta dheweke.

3. Pawarta

Tugas penyiar yaiku maca pawarta sawise dikumpulake dening wartawan lan disunting dening editor. Dadi penyiar berita kalebu sampeyan kepenak banget ana ing ngarep kamera. Wong-wong iki nyedhiyakake laporan warta liwat radio utawa televisi.

Dheweke bisa nyritakake berita kanthi cara sing nyenengake sing ndadekake pamirsa kepeksa menyang stasiun kasebut. Tanggung jawab penyiar berita kalebu nampilake warta, nggarap acara radio utawa televisi, nyiapake skrip, lan maca baris saka teleprompter.

4. Jurnalis foto

A gambar padha ngandika worth sewu tembung. Jurnalis foto nyritakake crita anyar liwat gambar. Dheweke njupuk gambar kanggo digunakake ing macem-macem publikasi, online utawa offline, koran, majalah, televisi, utawa situs web.

Dadi jurnalis foto mbutuhake kreatifitas. Sampeyan kudu ngati-ati babagan rincian lan uga duwe pangerten sing apik babagan pengaruh cahya ing foto.

Gambar iki nuduhake wartawan foto njupuk gambar kanggo saluran warta sing nuduhake yen jurnalisme minangka jurusan lan karir sing apik.

5. Petugas Humas

Jurnalisme ora mung babagan omah media. Sampeyan bisa mutusake dadi pejabat hubungan masyarakat. Public Relations Society of America nemtokake hubungan masyarakat minangka proses komunikasi strategis sing mbangun hubungan sing saling nguntungake antarane organisasi lan publik. Gambar iku kabeh kanggo saben organisasi supaya padha duwe pejabat utawa departemen hubungan masyarakat.

Wong-wong iki minangka pembuat gambar kanggo organisasi kasebut. Dheweke mesthekake yen organisasi nduweni citra sing apik ing publik lan njaga pangerten bebarengan antarane organisasi lan macem-macem publik. Dheweke uga nyiapake siaran pers atas jenenge perusahaan lan tanggung jawab kanggo nglacak liputan media.

web:  Apa mbangun omah minangka dalan karir sing apik?

6. Produser

Ing konteks jurnalisme siaran, kayata ing televisi lan radio, produser mbentuk lan ngirim crita lan bagean. Asring, dheweke duwe tanggung jawab kanggo nyusun macem-macem crita sing diwaca ing dina kasebut.

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

iklan

Produser kerja sama karo wartawan, buruh studio, lan desainer visual kanggo nggawe program berkualitas tinggi kanggo pamirsa.

7. Panulis copywriter 

Copywriter minangka panulis sing tujuane utamane kanggo mempengaruhi, mbujuk, utawa ngajari pamirsa liwat tulisane kanthi tujuan adol barang utawa layanan.

Copywriters ngerti pamirsa lan trampil nggunakake tembung kanggo mengaruhi prilaku. Sampeyan bisa uga pengin mikir babagan karir ing copywriting yen sampeyan seneng nulis. Copywriters nulis slogan lan salinan iklan kanggo macem-macem publikasi.

Alasan Kanggo Nggawe Karir Jurnalisme

i. Nganyari karo Warta lan Acara Saiki 

Sampeyan bakal bisa tetep gaul karo acara saiki lan apa sing kedadeyan ing saindenging jagad. Minangka wartawan, sampeyan kudu bisa tetep saiki ing macem-macem topik lan acara.

Iku ora mung babagan apa sing kedadeyan saiki nanging uga ing mangsa ngarep. Atribut sing saiki iki ngidini dheweke entuk warta anyar saka saindenging jagad.

iklan

ii. Entuk Nalika Sinau

iklan

Jurnalisme ora mung profesi nanging uga mbutuhake semangat. Sampeyan duwe kesempatan kanggo sinau nalika entuk. Nalika sampeyan nulis artikel, sing diterbitake online lan dicithak, sampeyan entuk sumber penghasilan sanajan sinau.

Iki minangka salah sawijining proyek sing paling kreatif amarga ngidini sampeyan nuduhake sisih kreatif sampeyan. Sampeyan uga duwe kesempatan kanggo intern kanggo macem-macem warta lan media lan entuk stipends.

iii. Dolan

Salah sawijining perkara sing bisa nyengkuyung sampeyan milih karir tartamtu yaiku keuntungan lan tunjangan sing diwenehake. Nalika umume proyek saiki duwe tunjangan sing padha, sawetara isih luwih apik tinimbang liyane ing kana.

Jurnalisme luwih cocog kanggo wong sing pengin lelungan ing saindenging jagad lan ketemu wong anyar ing endi wae.

vi. Jadwal Fleksibel

Pakaryan jinis iki bisa ditindakake saka ngendi wae. Iki minangka salah sawijining pakaryan sing paling fleksibel. Sampeyan bisa kerja saka omah utawa ing kantor, nanging iki ora mung.

web:  Dhaptar Perusahaan Minyak ing Nigeria lan gajine

Sampeyan uga bisa nulis artikel nalika sampeyan lagi preian anggere sampeyan duwe akses menyang internet lan komputer utawa laptop. Tegese pakaryane ora gumantung ing papan panggonane. Contone, wartawan bisa nulis critane lan dikirim liwat surat menyang editor.

v. Mbangun Karir sing Apik

Kaya sing kasebut ing ndhuwur, sampeyan duwe hak istimewa kanggo milih saka sawetara kesempatan karir. Sampeyan bakal nggarap macem-macem wong minangka tim kanggo ngrampungake tugas. Iki bakal nggawe sampeyan bisa mbangun jaringan terkenal saka wong-wong sing bisa uga perlu mengko ing gesang.

vi. Ketemu Wong

Salah sawijining keuntungan kanggo milih karir jurnalisme yaiku kemampuan kanggo ketemu wong saka saben karya urip. Iki minangka salah sawijining karir sing ngidini sampeyan ketemu lan jaringan karo wong liya.

iklan

Sampeyan uga bakal nggawe kontak sing bakal mbantu mbukak dalan ing urip. Iki minangka salah sawijining karir sing ngidini sampeyan ketemu wong sing dhuwur lan kuwat ing masyarakat. Yen sampeyan wong, jurnalisme bakal ngidini sampeyan ketemu wong saka kabeh karya urip.

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

vii. Penghasilan

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

iklan

Kaya saben profesi liyane, dhuwit sing bakal sampeyan entuk minangka wartawan gumantung saka posisi sing sampeyan lakoni ing organisasi kasebut. Sing luwih berpengalaman lan duwe posisi sing luwih maju bisa entuk luwih akeh tinimbang sing ana ing posisi sing luwih murah.

Nanging, sampeyan bisa mutusake kanggo mbukak outlet media utawa situs web. Kanthi cara iki sampeyan dadi wiraswasta lan penghasilan sampeyan bisa tanpa watesan.

vii. Macem-macem Peluang Karir

Kaya sing kasebut ing ndhuwur, sampeyan duwe hak istimewa kanggo milih saka sawetara kesempatan karir. Sampeyan mung kudu ngerteni ceruk endi sing paling sampeyan minati. Apa penulis, jurnalis foto, editor, manajer media sosial, lsp? Pilihan sampeyan kabeh.

Uga maca: Apa Karir Lan Kepiye Cara Nemokake Sing Paling Apik Kanggo Aku

Bungkus munggah

iklan

Dadi ya, aku bakal ujar manawa jurnalisme minangka jurusan lan karir sing apik. Nduwe akeh kesempatan karir kanggo kabeh wong. Apa wae rute sing sampeyan pilih sawise lulus bakal gumantung saka jinis karya sing dikarepake lan tingkat penghasilan sing pengin digayuh. Nanging amarga ana macem-macem pilihan karir sing kasedhiya kanggo jurusan jurnalisme, mesthine ora angel banget kanggo nemokake ceruk sing sampeyan minati.

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki


Nyebar katresnan

Ninggalake Komentar