(2022) Dhaptar negara lan ibukutha Afrika, mata uang, presiden & PDB

Foto penulis
Ditulis dening Godfrey

 

Nyebar katresnan

Sawetara wong Afrika tansah kepingin weruh kenapa dheweke dikirim menyang kene. Kita ora bakal mangsuli pitakon kasebut dina iki, utawa malah saiki.

Ing artikel iki, kita bakal ngomong babagan Negara lan ibukutha Afrika, mata uang, presiden lan PDB. Kita uga bakal ngomong babagan apa sing nggawe Afrika, Afrika.

Pambuka (Fakta babagan Afrika)

iklan

Afrika minangka bawana paling gedhé kaloro ing donya miturut massa darat, jembaré watara 30.3 yuta km2 (11.7 yuta mil persegi) [Cukup ngerti sing gedhe tenan]. Afrika mung nggawe kira-kira 20% saka massa bumi lan 6% saka total populasi.

Iku uga 2nd bawana paling padhet ing bumi, mung nomer loro ing Asia (Lan amarga China ana ing Asia). Afrika nduwe pedunung 1.216 milyar wong ing 2020, kanthi Nigeria udakara udakara 200 yuta wong kasebut lan dadi negara kulit ireng sing paling padhet.

Fakta: Apa sampeyan ngerti yen Lagos minangka kutha paling gedhe ing Afrika?

Fakta: Afrika nduwe populasi rata-rata paling enom ing donya.

Kasunyatan: 16% populasi manungsa asalé saka Afrika.

AtlanticRide

Kasunyatan: Senadyan akeh sumber daya ing Afrika, Afrika isih dadi bawana paling mlarat ing bumi saka segi penghasilan saben ibukutha. (Sebagéan gedhé disalahaké ing kolonisasi déning wong Éropah)

Sampeyan bisa uga seneng maca: Apa Penerbangan Murah Kurang Aman?

Negara-negara Afrika lan presiden, peta Afrika

Napa Afrika miskin

Saiki dadi pitakonan sing menarik. Benua paling sugih ing donya ing babagan sumber daya alam dadi paling murah saben ibukutha?

Wangsulan kasebut ora gampang, nanging bisa uga amarga kepemimpinan sing ora apik ing saindenging bawana. Sajarah Afrika uga nggambarake gambar sing nggegirisi, kebak perdagangan budak lan kolonisasi.

Apa Afrika bakal dadi gedhe maneh?

Iki kuat ya. Afrika duwe salah siji saka kutha paling cepet berkembang ing donya. Lagos, contone, dirating ing antarane salah sawijining kutha paling gedhe lan cepet berkembang ing donya.

Afrika bakal dadi gedhe maneh, mung butuh wektu.

Ayo saiki mlebu bisnis saiki, dhaptar negara lan ibukutha Afrika, presiden lan PDB

Dhaptar negara lan ibukutha Afrika, mata uang, lan PDB

NegaraCapitalsduitCurrencyUrutanPDB ing Milyar ($)
AlgeriaAlgiersDinar AljazairDZD4183.687
AngolaLuandaAngolan kwanzaAOA792.191
BeninPorto-NovoCFA franc XOF3211.184
BotswanaGaboroneBotswana pulaBWP2119.651
Burkina FasoOuagadougouCFA francXOF2514.882
BurundiGitegaBurundi francBIF433.573
Cabo VerdePraiaCFA franc XAF1439.219
KamerunYaoundeTanjung Verdean escudoCVE492.042
Republik Afrika TengahBanguiCFA francXAF482.285
ChadN'DjamenaCFA francXAF3111.372
ComorosMoroniKomisèn francKMF530.726
Republik Demokratik KongoKinshasaCFA francXAF1148.458
Republik KongoBrazzavilleFranc CongoleseCDF3311.162
Cote d'IvoireKampungbaruCFA francXOF1245.252
DjiboutiDjibouti (kutha)Djiboutian francDJF472.392
MesirCairoPound MesirEGP3299.589
Equatorial GuineaMalabo (de jure),
Oyala (Kursi pemerintah)
CFA francXAF3012.432
EritreaAsmaraEritrean nakfaERN377.718
Eswatini
(biyen Swaziland)
Mbabane (administratif),
Lobamba (legislatif, kraton)
LilangeniSZL414.662
EthiopiaAddis AbabaEthiopian birrETB890.968
GabonLibrevilleCFA francXAF2316.709
GambiaBanjulDalasiGMD968.258
GhanaAccraGhanaian cediGHS2912.623
GuineaConakryGuinean francGNF521.538
Guinea-BissauBissauCFA francXOF699.246
KenyaNairobiKenyan shillingKES462.811
LesothoMaseruLesotho lotiLSL443.221
LiberiaMonroviaDolar LiberiaLRD1344.964
LibyaTripoliDinar LibyaLYD2812.734
MadagaskarAntananarivoMalagasi ariaryMGA387.436
MalawiLilongweMalawian kwachaMWK2217.833
MaliBamakoCFA francXOF405.569
MauritaniaNouakchottOuguiyaMRO2614.812
MauritiusPort LouisRupee MauritiusMur5121.350
MarokoRabatDirham MarokoMAD2415.372
MozambiqueMaputoMozambik metrikMZN2713.961
NamibiaWindhoekNamibian dollarNAD359.724
NigerNiameyCFA francXOF1444.916
NigeriaAbujaNigerian nairaNGN3410.211
RwandaKigaliRwandan francRWF540.477
Sao Tome lan PrincipeSão ToméSão Tomé lan Príncipe dobraSTD1825.32
SenegalDakarCFA francXOF511.654
SeychellesVictoriaSeychellois rupeeSCR423.998
Sierra LeoneFreetownSierra Leonean leoneSLL367.903
SomaliaMogadishuSomali shillingSOS2371.298
Afrika KidulPretoria (administratif),
Cape Town (legislatif),
Bloemfontein (judicial)
Rand Afrika SelatanZar453.151
Sudan KidulJubaPound Sudan KidulSSP1731.468
SudanKhartoumPound SudanSDG1061.032
TanzaniaDodomaTanzanian shillingTZS501.741
TogoLomeCFA francXOF395.592
TunisiaTunisDinar TunisiaTND1536.204
UgandaKampalaUganda shillingUGX1633.569
ZambiaLusakaZambian kwachaZMW1924.615
ZimbabweProvinsiDolar RTGSZBN2022.29

Maca: Nggawa Wong tuwa menyang Jerman, Pandhuan Lengkap

Dhaptar Lengkap Presiden negara-negara Afrika saiki [negara lan ibukutha Afrika]

Negara-negara Afrika lan presiden lan ibukutha
  • Aljazair:

Presiden Aljazair saiki yaiku Abdelmadjid Tebboune. Dheweke menang pemilihan presiden 2019 ing 12th Desember lan dadi kantor ing 19 Desember 2019.

  • Angola:

João Lourenço minangka presiden Angola saiki lan wis dadi kantor wiwit 26 September 2017

  • Benin:

Patrice Talon punika 8th presiden Republik Benin lan presiden saiki. Dheweke njupuk jabatan ing 6th wulan April 2016

  • Botswana:

Mokgweetsi Eric Keabetswe Masisi minangka Présidhèn Botswana kaping lima lan saiki. Dheweke wis dadi kantor wiwit 2018.

  • Burkina Faso:

Roch Marc Christian Kaboré minangka Présidhèn Burkina Faso saiki lan wis dadi kantor wiwit 2015.

  • Burundi:

Presiden Burundi saiki yaiku Evariste Ndayishimiye, lan Evariste njupuk kantor ing 18 Juni 2020 sukses Pierre Nkurunziza, sing wis dadi kantor wiwit 26 Agustus 2005. 

  • Cape Verde:

The Presiden Cape Verde saiki yaiku Jorge Carlos Fonseca lan wis dadi kantor wiwit 9 September 2011

  • Kamerun:

Presiden Kamerun saiki yaiku Paul Biya lan wong iki wis ing kantor wiwit 6 November 1982. A woping 38 taun lan counting.

  • Republik Afrika Tengah (CAR):

Presiden Republik Afrika Tengah (CAR) saiki yaiku Faustin-Archangel Touadera lan wis dadi kantor wiwit 30 Maret 2016.

  • Chad:

Umum Idriss Déby Itno presiden saiki Chad lan wis ing kantor wiwit 1990. Dheweke wis ing kantor kanggo 30 taun.

  • Comoros

Presiden Comoros saiki yaiku Azali Assoumani. Dheweke wis dadi presiden wiwit taun 2016. Sadurunge, dheweke dadi Presiden wiwit taun 1999 nganti 2002 lan maneh wiwit taun 2002 nganti 2006. Dheweke dadi presiden Comoros tanggal 30 April 1999 sawise mimpin kudeta kanggo menggulingkan pemangku presiden Tadjidine Ben Said Massounde. Ing tanggal 15 Mei 2016, dheweke diumumake dening Mahkamah Konstitusi kanggo menang pemilihan presiden 2016 kanggo ngganti Presiden Ikililou Dhoinine.

  • Republik Kongo

Presiden Republik Kongo saiki yaiku Denis Sassou Nguesso. Dheweke wis dadi kantor wiwit taun 1997. Republik Kongo uga duwe Perdana Menteri kanthi jeneng Clément Mouamba (2016–saiki)

  •  Republik Demokratik Kongo

Presiden DRC saiki yaiku Félix Tshisekedi. Dheweke menang pemilu 2019. 

  •  Djibouti

Presiden Djibouti saiki yaiku Ismaïl Omar Guelleh, Dheweke wis dadi presiden Djibouti wiwit taun 1999.

  • Mesir

Presiden Mesir saiki yaiku Abdel Fattah el-Sisi, dheweke wis dadi Presiden Mesir wiwit 2014.

  •  Equatorial Guinea

Présidhèn Guinea Khatulistiwa saiki yaiku Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, lan dadi Présidhèn Guinea Khatulistiwa wiwit taun 1979.

  •  Eritrea

Presiden Eritrea saiki yaiku Isaias Afwerki. Dheweke wis dadi Presiden Eritrea wiwit taun 1991.

  •  Eswatini

Monarch of Eswatini saiki yaiku Mswati III, dheweke wis dadi Raja Eswatini wiwit taun 1986–saiki nalika Perdana Menteri yaiku Mandvulo Ambrose Dlamini wiwit taun 2018.

  •  Ethiopia

Presiden Ethiopia saiki yaiku Sahle-Work Zewde wiwit taun 2018.

  •  Gabon

Presiden saiki yaiku Ali Bongo Ondimba wiwit taun 2009

  •  Gambia

Presiden saiki yaiku Adama Barrow, wiwit taun 2017

  •  Ghana

Presiden Ghana saiki yaiku Nana Akufo-Addosince 2017

  •  Guinea

Présidhèn saiki yaiku Alpha Condé, lan wis dadi Présidhèn Guinea 2010.

  • Guinea-Bissau

Presiden saiki yaiku Umaro Sissoco Embaló lan wis dadi kantor wiwit 2020.

  •  Pantai Gading

Presiden Pantai Gading saiki yaiku Alassane Ouattara, Presiden Pantai Gading wiwit 2010.

  •  Kenya

Presiden Kenya saiki yaiku Uhuru Kenyatta, dadi Presiden Kenya wiwit 2013.

  •  Lesotho

Lesotho duwe raja. Jenenge Letsie III, dheweke dadi Raja Lesotho lan wis kuwasa wiwit taun 1996. Nanging, perdana menteri yaiku Moeketsi Majoro (2020-saiki)

  •  Liberia

Presiden Liberia saiki yaiku George Weah lan dadi kuwasa ing taun 2018.

  • Libya

Libya minangka negara sing rumit. Kepala Negara yaiku Aguila Saleh Issa (2014–saiki). Perdana Menteri yaiku Abdullah al-Thani (2014–saiki)

  •  Madagaskar

Presiden Madagaskar saiki yaiku Andry Rajoelina, wiwit 2019 karo Perdana Menteri: Christian Ntsay (2018–saiki)

  •  Malawi

Présidhèn Malawi saiki yaiku Peter Mutharika (2014–saiki)

  •  Mali

Presiden Mali saiki yaiku Ibrahim Bah Ndaw (Acting), wiwit 25 September 2020.

  •  Mauritania

Presiden Mauritania saiki yaiku Mohamed Ould Ghazouani, wiwit taun 2019.

  •  Mauritius

Présidhèn Mauritius saiki yaiku Pritvirajsing Roopun lan wis dadi kantor wiwit taun 2019.

  •  Maroko

Pimpinan Monarch saiki yaiku Mohammed VI, Raja Maroko wiwit taun 1999 nalika Perdana Menteri yaiku Saadeddine Othmani minangka Kepala Pamrentah Maroko wiwit 2017.

Sampeyan bisa uga seneng: Apa Wektu Paling Apik Kanggo Book Flight Bali menyang Nigeria Kanggo Desember?

  •  Mozambique

Presiden Mozambik saiki yaiku Filipe Nyusi. Presiden Mozambik wiwit 2015 bebarengan karo Perdana Menteri Carlos Agostinho do Rosário (2015–saiki).

  •  Namibia

Presiden Namibia saiki yaiku Hage Geingob. Presiden Namibia wiwit 2015 lan Perdana Menteri yaiku Saara Kuugongelwa (2015–saiki)

  •  Niger

Presiden Niger saiki yaiku Mahamadou Issoufou (2011–saiki) lan Perdana Menteri yaiku Brigi Rafini (2011–saiki)

  •  Nigeria

Presiden Nigeria saiki yaiku Muhammadu Buhari (2015–saiki).

Presiden Donald Trump lan Presiden Nigeria Muhammadu Buhari salaman sajrone konferensi pers ing Taman Mawar Gedung Putih ing Washington, Senin, 30 April 2018. (AP Photo/Susan Walsh)
  •  Rwanda

Présidhèn Rwanda saiki yaiku Paul Kagami (2000–saiki). Nalika Perdana Menteri yaiku Édouard Ngirente (2017–saiki).

  •  São Tomé lan Príncipe

Presiden saiki São Tomé lan Príncipe yaiku Evaristo Carvalho (2016–saiki) lan Perdana Menteri minangka Jorge Bom Jesus (2018–saiki)

  •  Senegal

Presiden Senegal saiki yaiku Macky Sall, (2012–saiki)

  •  Seychelles

Presiden Seychelles saiki yaiku Danny Faure, lan wis dadi kantor wiwit 2016.

  •  Sierra Leone

Presiden Sierra Leone saiki yaiku Julius Maada Bio (2018–saiki) lan Kepala Menteri – David J. Francis (2018–saiki)

  •  Somalia

Presiden Somalia saiki yaiku Mohamed Abdullahi Mohamed lan wis dadi kantor wiwit 2017. Perdana Menteri - Hassan Ali Khayre (2017–saiki)

  •  Afrika Kidul

Présidhèn Afrika Kidul saiki yaiku Cyril Ramaphosa, lan dadi jabatan ing taun 2018.

Presiden Afrika Kidul
  •  Sudan Kidul

Presiden saiki yaiku Salva Kiir Mayardit (2005–saiki)

  •  Sudan

Presiden saiki yaiku Abdel Fattah al-Burhan, Pimpinan Dewan Kedaulatan (2019–saiki)

Lan Perdana Menteri - Abdalla Hamdok (2019–saiki)

  •  Tanzania

Presiden saiki yaiku Samia Suluhu, (2021–saiki). Dheweke dadi presiden wanita pertama ing Tanzania. Dheweke njupuk alih sawise presiden tilar donya.

  •  Togo

Présidhèn saiki yaiku Faure Gnassingbé (2005–saiki)

  •  Tunisia

Presiden saiki yaiku Kais Saied (2019–saiki)

  •  Uganda

Presiden saiki yaiku Yoweri Museveni (1986–saiki)

  •  Zambia

Presiden saiki yaiku Edgar Lungu (2015–saiki)

  •  Zimbabwe

Presiden saiki yaiku Emmerson Mnangagwa (2017–saiki).


Nyebar katresnan

5 pikirane babagan "(2022) Dhaptar negara lan ibukutha Afrika, mata uang, presiden & PDB"

Ninggalake Komentar