Cara ndhaptar bisnis ing Nigeria; proses registrasi bisnis

Foto penulis
Ditulis dening Soliu

 

Nyebar katresnan

Cara ndhaptar bisnis ing Nigeria minangka proses sing cukup gampang. Ora butuh wektu, lan biaya uga terjangkau.

Nyatane, proses registrasi bisnis ing Nigeria ora angel kaya sing dipikirake. Iku tugas sing bisa ditindakake dening wong awam dhewe.

iklan

Mula, penting kanggo dicathet yen badan sing tanggung jawab ndhaptar Perusahaan yaiku Komisi Urusan Perusahaan (CAC).

Badan iki diadegaké déning Companies and Allied Matters Act (CAMA) 1990 kanggo ngatur pambentukan lan manajemen perusahaan ing Nigeria.

Dadi yen sampeyan pengin mbukak bisnis utawa mbentuk perusahaan tanpa alangan ing Nigeria, iku precedent kondisi sampeyan ndhaftar karo CAC.

Company and Allied Matter Act, 2020

Undhang-undhang utama sing ngatur registrasi bisnis ing Nigeria yaiku Undhang-undhang Perusahaan lan Sekutu ing 2020.

Tanggal 1 Januari 2021, prosedur sing luwih gampang kanggo ndhaptar bisnis/Perusahaan ing Nigeria dileksanakake.

Ing cathetan iki, kiriman blog iki bakal nerangake kanthi ringkes langkah-langkah sing dianyari babagan cara ndhaptar bisnis ing Nigeria wiwit 1 Januari 2021 nganti saiki.

Minangka wis ngandika, agensi pamaréntah saddled karo tanggung jawab registrasi perusahaan isih ing CAC - malah ing hukum anyar.

Dokumen sing dibutuhake kanggo Registrasi Bisnis ing Nigeria

  • Sampeyan kudu menehi kabar babagan alamat kadhaptar bisnis sampeyan.
  • Drafting Memorandum and Articles of Association (MEMART) kanggo perusahaan sing bakal digabung iku penting.
  • Kuitansi pambayaran bea perangko panjenengan.
  • Rincian, dhaptar, lan idin saka direktur pisanan perusahaan sampeyan.
  • Pernyataan kepatuhan dening praktisi hukum.

Proses registrasi bisnis ing Nigeria

Pendekatan langkah-langkah kanggo ndhaptar bisnis ing Nigeria bakal disederhanakake lan diterangake kanthi rinci.

Panjelasan iki bakal nyakup proses registrasi kanggo perusahaan swasta sing diwatesi dening saham, perusahaan publik sing diwatesi dening saham, Perusahaan sing diwatesi kanthi jaminan, perusahaan sing ora diwatesi, lsp.

Keperluan Penting babagan Cara Ndhaptar Bisnis ing Nigeria

  • Perusahaan sampeyan bisa duwe 2 nganti 50 anggota
  • Anggota perusahaan sampeyan kudu paling sethithik 18 taun.
  • Direksi lan pemegang saham kudu waras pikiran, ora didiskualifikasi dening CAMA, lan ora bangkrut.
  • Watesan minimal modal saham sing dibutuhake kanggo registrasi perusahaan ing Nigeria yaiku N10,000.

Carane ndhaptar bisnis ing Nigeria

Ing ngisor iki minangka langkah paling apik kanggo ndhaptar bisnis ing Nigeria tanpa masalah:

Proses registrasi bisnis ing Nigeria

Langkah 1. Jeneng mriksa kasedhiyan

Babagan pisanan sing kudu ditindakake pemilik bisnis sadurunge ndhaptar bisnis yaiku mriksa jeneng.

Amarga minangka bagean saka syarat, sampeyan kudu milih rong jeneng sing unik lan beda kanggo perusahaan sing diusulake.

Dadi, sampeyan kudu mriksa kasedhiyan jeneng kanggo ndeleng yen durung digunakake dening perusahaan liya.

Yen kabeh jeneng utawa salah siji saka wong-wong mau kasedhiya lan durung digunakake, tulisake niat sampeyan kanggo ndhaptar lan CAC bakal menehi cadangan kanggo sampeyan.

Langkah 2: Siapke MOA bisnis sampeyan

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

iklan

Ora ana cara sampeyan bisa ngatasi iki tanpa bantuan praktisi hukum. Sawise kabeh, pengacara wis dilatih kanggo nyiapake dokumen kaya iki.

Memorandum of Association (MOA) minangka dokumen sing ngemot kabeh tujuan sing gegandhengan karo perusahaan sing arep sampeyan ndhaptar.

Nalika nindakake iki, pengacara sampeyan bakal njaluk jeneng pelanggan awal perusahaan, direktur, pemegang saham, lan pejabat utama liyane.

Elinga, pelanggan, direktur, lan pemegang saham kudu 18 lan ndhuwur, waras, lan tanpa cathetan pidana.

Pungkasan, sampeyan kudu nyathet manawa direktur kudu menehi identifikasi apa wae dening CAC kanggo mriksa luwih lanjut.

iklan

iklan

Yen wis rampung karo tahap iki, sampeyan bisa nerusake menyang langkah sabanjure.

Langkah 3: Isi Formulir Pra-registrasi

Ing kene, sampeyan bisa nerusake menyang kantor Komisi Urusan Perusahaan lan sampeyan bisa melu layanan agen sing disertifikasi.

Sapa wae sing ngisi formulir pra-penggabungan, ana informasi penting tartamtu sing bakal sampeyan lakoni.

Ing antarane informasi kasebut yaiku;

a. Jeneng bisnis sing disetujoni lan jinis entitas legal sing diusulake sing bakal sampeyan gabungake. Sampeyan kudu ngomong yen perusahaan iku perusahaan pribadi utawa umum, iku diwatesi dening Enggo bareng utawa Unlimited utawa njamin, etc.

b. Sampeyan uga bakal dijaluk njlèntrèhaké kegiatan bisnis utama utawa utama sing bakal ditindakake perusahaan.

c. Sampeyan kudu nyatakake alamat kantor sing didaftar, alamat kantor pusat perusahaan (yen beda karo alamat kantor sing didaftar), kontak perusahaan, email lan nomer telpon.

d. Uga, pelamar wajib nyiapake Memorandum Perusahaan lan Artikel Asosiasi. Dokumen kasebut bisa digawe paling apik dening Praktisi Hukum.

iklan

Nanging, ana stereotip Memorandum lan Artikel Asosiasi karo Komisi Urusan Perusahaan, sampeyan bisa njaluk lan nggunakake padha karo MEMART bisnis sampeyan.

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

iklan

e. Ing formulir pra-penggabungan, pelamar wis samesthine kanggo ngisi sekretaris perusahaan tartamtu.

Kanggo perusahaan swasta cilik, dheweke ora duwe kewajiban milih sekretaris; iku opsional.

Nanging, yen pelamar mutusake entuk siji kanggo perusahaane, dheweke kudu ngirim kabeh rincian sing cocog.

Perusahaan swasta lan perusahaan umum diwajibake dening hukum duwe paling ora sekretaris - sekretaris individu utawa perusahaan bakal nindakake.

iklan

f. Informasi Direksi perusahaan kayata jeneng, alamat utama, kewarganegaraan, layanan, jender, tanggal lahir, lan nomer telpon, lsp.

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

Elinga: manawa CAMA 2020 anyar saiki ngidini perusahaan swasta cilik milih direktur.

g. Rincian pemegang saham sing kalebu jeneng, alamat, DOB, nomer telpon lan alamat email.

Pemegang saham perusahaan bisa dadi siji wong lan bisa dadi luwih saka siji pemegang saham ing perusahaan.

Nanging yen perusahaan milih duwe luwih saka siji, ana persentase saham tartamtu sing kudu dicekel saben wong.

iklan

h. Pemohon uga kudu ngisi pernyataan sing bener babagan modal saham sing ditanggepi, nomer lan kelas saham sing ditanggepi, uga hak sing ana gandhengane.

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

Sawetara hak sing dilampirake yaiku hak pilih, distribusi modal nalika ditutup, distribusi dividen, lan penebusan saham kanthi pilihan perusahaan.

i. Informasi sing relevan saka Persons with Significant Control (PSC). Iki bisa dadi Wong Alami lan bisa uga Wong Legal.

Langkah 3. Bea perangko lan pembayaran ragad ngisi

Sawise ngisi kabeh informasi sing dibutuhake ing formulir pra-penggabungan bebarengan lan sawise sampeyan kudu nyiapake MOA lan AOA, tahap sabanjure yaiku nggawe pembayaran.

Pembayaran kasebut ngemot prangko lan ngisi registrasi bisnis. Iki biasane rampung ing Federal Inland Revenue Services.

iklan

Luwih apik, sampeyan bisa uga diwenehi biaya pengajuan resmi lan tugas perangko dening CAC online utawa liwat bank nggunakake remita.

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

Sawise pambayaran sampeyan sukses, Memorandum lan Artikel Asosiasi bisnis sampeyan bakal ditempelake karo prangko elektronik bebarengan karo formulir penggabungan liyane.

Sawise iki, kabeh formulir sing wis diisi bebarengan karo dokumen prangko sing dilampirake bakal dikirim menyang kantor CAC.

Ing jangka panjang, Certificate of Incorporation bakal bali menyang sampeyan sawise udakara limang nganti enem minggu saka tanggal pengajuan.

Langkah 4. Siapke lan upload salinan pindai dokumen sampeyan

Apa sabanjure babagan 'cara ndhaptar bisnis ing Nigeria' yaiku nyiyapake salinan formulir pra-penggabungan sing wis ditandatangani.

iklan

Ing cathetan iki, sampeyan kudu mindai lan ngunggah dokumen ing ngisor iki;

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

Formulir CAC1.1;

Memorandum lan Artikel Asosiasi;

Bentuk identifikasi sing diakoni kanggo Direktur/Pelanggan lan Sekretaris;

Bukti pembayaran menyang CAC;

iklan

Identifikasi sing sah saka direktur / pemegang saham lan Saksi;

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

Tanda tangan Direksi lan Pemegang Saham ing lembar kertas kosong;

Resolusi Perusahaan lan Certificate of Incorporation (ing ngendi perusahaan liyane bakal dadi bagean saka pemegang saham perusahaan anyar sing bakal digabung).

Langsung kabeh dokumen iki wis dipindai, aja ragu-ragu kanggo upload ing portal CAC kanggo proses.

Langkah 5. Kirim salinan asli kanggo registrasi

Iki minangka langkah pungkasan lan tahapan proses registrasi bisnis ing Nigeria.

iklan

Langkah iki mbutuhake mung ngirim salinan asli aplikasi kanggo disetujoni pungkasan.

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

Sadurunge disetujoni, kabeh formulir pra-penggabungan lan kabeh dokumen liyane bakal dideleng dening CAC.

Yen kabeh wis rapi lan miturut bagean B saka CAMA 2020, persetujuan kanggo registrasi bisnis sampeyan bakal ditindakake.

kesimpulan

Saka ing ndhuwur, jelas manawa wong biasa sing durung ngalami latihan hukum bisa ndhaptar bisnis ing Nigeria.

iklan

Kajaba iku, CAC wis nggawe kabeh luwih gampang supaya pelamar bisa ngrampungake kabeh proses kanthi online nggunakake portal online sing dirancang dening CAC.

iklan

LANJUT MACA ING ngisor iki

Apa wae, sampeyan kudu eling yen sampeyan ora kudu ndhaptar bisnis sampeyan dhewe.

Yen sampeyan ora ngerti aturan kasebut utawa sampeyan ora ngerti peraturan sing nuntun registrasi bisnis, luwih becik sampeyan melu layanan pengacara utawa agen akreditasi CAC.

Dadi, yen ana pitakonan liyane babagan carane ndhaptar bisnis ing Nigeria, aja ragu-ragu kanggo mencet bagean komentar kanggo klarifikasi.


Nyebar katresnan

Ninggalake Komentar